Slovenska Bistrica. V Slovenski Bistrici se zaradi razmočenega terena ukvarjajo z dvema večjima plazovoma: eden je že poškodoval stanovanjski objekt v Ritoznoju, drugi v Visolah pa stanovanjski objekt ogroža posredno, saj se je ustavil osem metrov pred hišo.

»Družini iz Ritoznoja smo na podlagi prve grobe ocene geomehanika iz Maribora takoj ponudili bivanje v enem od hotelov, a je družina to zavrnila in izrazila željo, da bi začasno bivala pri sorodnikih. Trenutno nadaljujemo pregled poškodb in ocenjevanje stanja. Če bodo strokovnjaki ocenili, da objekt nikakor ni primeren za bivanje in bo potrebna večja sanacija, bomo družini, tako smo se že pogovarjali tudi z občinskimi službami, ponudili začasno nastanitev v enem od prostih stanovanj,« je povedal poveljnik Civilne zaščite v Slovenski Bistrici Branko Hojnik. Kot meni sogovornik, je plaz posledica več dejavnikov. »Na tem delu je že en starejši 15-metrski plaz, ki je miroval, a zadnje snežne padavine so zelo verjetno izdatno razmočile zemljino v tem delu Pohorja, kar je pripomoglo k temu, da se je plaz sprožil,« pravi Hojnik. Tudi v Visolah, kjer plaz trenutno posredno ogroža hišo, pogled na ogromno razpoko na vrhu vzbuja skrb in vsako novo močnejše deževje bi lahko pomenilo novo nevarnost.

Težave zaradi plazu pa imajo tudi vozniki na štajerski avtocesti, med priključkoma Slovenska Bistrica jug in Slovenske Konjice v smeri Ljubljane. Do plazenja na območju viadukta Vrhole je prišlo že v soboto zvečer, zato so za nekaj časa avtocesto na tem delu celo zaprli, trenutno pa promet v dolžini enega kilometra poteka zgolj po prehitevalnem pasu. »Po včerajšnjem ogledu terena smo se s predstavniki geomehanikov, nadzornim inženirjem in projektantom dogovorili, da bomo najpozneje do konca tedna vzpostavili promet po dveh voznih pasovih, medtem ko bo tretji, tako imenovani pas za počasna vozila, ostal zaprt do dokončne sanacije,« je povedal tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler. Dodal je še, da bodo ves čas sanacije zagotavljali stalni nadzor nad dogajanjem na terenu, vzdrževalci iz pristojne avtocestne baze Slovenske Konjice pa bodo opazovali plazovito območje in obveščali geomehanike. V prihodnjih tednih bodo objavili tudi javni razpis in preko njega poiskali izvajalca, ki bo v nekaj mesecih opravil dokončno sanacijo plazu.