"Za mano je dolga in težka pot, upam, da so pred mano lepši dnevi. Razmišljal sem o koncu kariere, a na koncu so lepi spomini prevladali nad slabimi, zato sem se odločil vrniti. Marsikdo pravi, da sem neumen, a kolesarstvo je del mene, brez njega mi je težko. Rad bi izkoristil še zadnja leta, ko mi starost še dovoljuje tekmovati, čeprav le za svoje zadoščenje. Mislim, da lahko tekmujem še maksimalno štiri leta, čeprav zaenkrat ne vem, koliko časa bom zdržal. Živim za to sezono, nato pa bomo videli," je dejal Besničan, ki se je za vrnitev odločil po lanskem svetovnem prvenstvu.

Dosežek Kazahstanca Aleksandra Vinokurova, ki se je po dopinški aferi v zrelih letih vrnil v kolesarski cirkus in v Londonu osvojil zlato olimpijsko kolajno, ga je navdihnil, piko na i pri njegovi odločitvi pa je postavil njegov gorenjski rojak Matej Mohorič, ki je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka. "Menim, da lahko takemu talentu, kot je Matej, veliko pomagam in mu s pametnimi nasveti prikrajšam kakšno leto, da se bo prej vključil v svet profesionalnega kolesarstva. Prav zaradi tega sem navezal stik z mojim matičnim klubom, kranjsko Savo, z njenimi vodilnimi ljudmi sem se hitro dogovoril. Zato bi se jim zahvalil, kakor tudi mojim starim sponzorjem, ki so mi stali ob strani, novim na čelu z mojim češkim osebnim sponzorjem, družini, mehaniku ter podjetju Proloco Trade, ki je skrbelo, da sem imel tudi v času kazni na voljo opremo in da sem lahko treniral. Upam, da se jim bom oddolžil z rezultati. Imam ogromno motivov, voljo pa mi povečujejo tudi besede Španca Alejandra Valverdeja, ki trdi, da se je po kazni vrnil močnejši, boljši," optimistično gleda na sezono udeleženec vseh največjih dirk na svetu.

Valjavec na sezono, ki jo bo začel naslednjo sredo v Umagu, čaka pripravljen, kot sam pravi, nekateri znaki kažejo, da v klanec še nikoli ni šel tako kot zdaj. Čeprav ga želodec še občasno boli, resnejših zdravstvenih težav, ki naj bi ga pahnile v dopinško brezno, nima več, zato ga ne skrbi, da bi se lahko neprijetne reči ponovile. "Zdaj bom več gledal na svoje zdravje, kot sem prej, bolj bom moral prisluhniti svojemu organizmu. Tudi način treninga sem spremenil, več poudarka bom dal počitku. Konec koncev zdaj nisem popoln profesionalec, saj se ukvarjam tudi z drugimi stvarmi. Leta me v fizični pripravi ne bodo ovirala, star sem le na papirju, dobro se počutim, Jens Voigt in Levi Leipheimer sta stara prek 40 let, pa še uspešno tekmujeta, zakaj ne bi tudi jaz. Do kdaj, pa bom prepustil naključju," meni Valjavec.

Stikov z nekdanjo ekipo AG2r nima, pred sezono se je dogovarjal z nekaterimi ekipami, predvsem si je želel klube, ki bi nastopili na Giru, a na koncu se je odločil za Savo. To pa ne pomeni, da nima ambicij še kdaj tekmovati za ekipo najvišjega ranga, čeprav poudarja, da to ne bo lahko. "Zaradi kazni dveh let ne bom dobival točk, tako da je vprašanje, ali se me bo kakšna ekipa svetovne serije želela. Toda zdaj se s tem ne obremenjujem. Razmišljam samo o tej sezoni, v kateri bo glavni cilj dirka Po Sloveniji. Z njo imam še neporavnane račune, saj na njej še nikoli nisem bil boljši kot drugi, poskušal bom zmagati letos. Seveda pa si želim nastopiti tudi na svetovnem prvenstvu. Proga bi mi naj bila pisana na kožo, menim tudi, da bi se ob dobri sezoni moral uvrstiti v reprezentanco. Prav tako se zavedam, da bo to svetovno prvenstvo moja zadnja priložnost, da se dokažem tujim klubom, pa čeprav le s pomočjo mojim reprezentančnim kolegom. Z veseljem bom namreč sprejel tudi vlogo pomočnika."

V času kazni svetovnega kolesarstva ni spremljal. Spomini so bili preveč boleči, ran ni želel odpirati. "Nisem spremljal medijev, zato težko ocenjujem konkurenco. Vidim, da imamo savčani mlado, a kakovostno ekipo. V njej se odlično počutim, tako da verjamem, da bomo drug drugemu pomagali. Ob mladih se tudi sam ne počutim star, zato sem prepričan, da bo moj drugi začetek tako dober kot prvi. Sem samozavesten in komaj čakam dirke," hvali svoji pripravljenost in ekipo Valjavec, ki ga ne skrbi, da mu Sava ne bi zagotovila njemu primernih, kakovostnih dirk: "Mogoče je celo bolje, da bom dirkal manj, kot sem v preteklosti."