"Če se te želijo znebiti, pomeni, da si nad njimi" je Tina Maze po superveleslalomski tekmi in četrtem mestu tekmi zapisala na Twitterju, nato pa v angleščini zapisala še znano misel: "What doesn't kill you makes you stronger!" (Kar te ne ubije, te okrepi) ter ji dodala povezavo do pesmi Kelly Clarkson Stronger (Močnejše).

Že po tekmi v Nemčiji je Mazejeva pojasnila, da razburljivi dogodki, povezani z grožnjami in policijskim spremstvom, niso zamajali njene psihične pripravljenosti: "Če mi kdorkoli želi kaj povedati, najt to stori osebno."

Načrt njene ekipe predvideva, da bo še nekaj dni ostala na treningu na Bavarskem, preden se bo podala na tekme v tehničnih disciplinah konec tedna v Ofterschwangu.

Tušak: Grožnje s smrtjo je treba jemati resno, a običajno ne rezultirajo v dejanju

Športni psiholog Matej Tušak ocenjuje, da v primerih podobnih groženj običajno ne pride do samih fizičnih napadov, seveda pa je treba grožnje jemati resno.

Kot pravi Tušak, obstaja široka paleta motivov za takšno dejanje. "Lahko je samo neslana šala, lahko je osebna zamera, lahko navijač skuša pomagati svojemu športniku s pritiskom na tekmeca, lahko le ne prenese, da je nekdo stalno boljši od nekoga, v ozadju so lahko kriteriji nastopov za športna tekmovanja. Obstajajo zelo različni motivi," pravi Tušak. Obenem je v času današnje komunikacijske tehnologije brez težav nekomu zagroziti: "Najmanjši problem je odpreti nek račun na gmailu ali kje drugje ter poslati grožnjo."

Takšne grožnje so del vsakdana, zanimanje naraste le pri znanih ljudeh

Tušak opozarja, da je treba vselej vsako grožnjo vzeti resno, čeprav je znano, da običajno pri grožnji ostane. Podobno je ocenila tudi nemška policija, ki je zato poskrbela za varstvo slovenske smučarke. Tušak obenem pravi, da so grožnje del vsakdana, medijsko zanimanje pa prisotno le v takih primerih, kot je Tina Maze ali kakšno drugo izpostavljeno ime. "Vprašajte samo premierja, koliko groženj s smrtjo prejme. Ali pa poglejte različne forume na internetu ..."

V športu so te grožnje vendarle redke in o ljudeh, ki si privoščijo takšno potezo, Tušak pravi: "To so največkrat navijači, ki pa niso športniki niti v kontekstu športnih vrednot. Takšnih ljudi je dovolj povsod in težava je v njihovem odnosu do sočloveka, ki ni v redu."

Najbolj znana napada na Kerriganovo in Seleševo

In tudi v športu se grožnje včasih uresničijo z napadi. Med najbolj znanimi je bil naročen napad na ameriško umetnostno drsalko Nancy Kerrigan, ki ga je naročila njena tekmica Tonya Harding, da bi prišla na olimpijske igre v Lillehammerju 1994. Enako šokanten je bil napad navijača slovite nemške teniške igralke Steffi Graf, ki je 30. aprila 1993 na turnirju v Hamburgu poškodoval njeno glavno tekmico in takrat nepremagljivo Moniko Seleš.