Deklica, ki se je rodila z virusom HIV, je bila ozdravljena s pomočjo zgodnjega zdravljenja in znanstveniki trdijo, da bo ta primer potencialno lahko pomagal izkoreniniti okužbo z virusom HIV pri najmlajših pacientih. Znanstveniki so novico o revolucionarnem odkritju javnosti sporočili včeraj na konferenci o AIDS-u v Atlanti. »Imamo dokaz, da je HIV pri otrocih lahko potencialno ozdravljiv,« je povedala dr. Deborah Persaud z univerze John Hopkins v Baltimoru.

Deklico so začeli zdraviti trideset ur po rojstvu

Deklica je bila sicer rojena v manjši bolnišnici v Mississippiju, njeni mami pa so malo pred porodom ugotovili, da je HIV pozitivna. Skupina zdravnikov z medicinskega centra univerze Mississippi v kraju Jackson so novorojenko, ko je bila stara komaj 30 ur, začeli zdraviti z mešanico treh standardnih zdravil za zdravljenje virusa HIV. Hitro ukrepanje je očitno ustavilo virus v njeni krvi, preden bi se lahko razširil po telesu.

Bo besedah znanstvenikov tako imenovane speče celice, okužene s hivom, pogosto ponovno sprožijo infekcije v okuženih pacientih nekaj tednov po prekinitvi protiretrovirusnega zdravljenja, zato morajo pacienti jemati zdravila celo življenje, saj drugače bolezen napreduje.

»Takojšnje zdravljenje pri novorojenčkih, ki se začne nekaj dni po okužbi, lahko morebiti pomaga, da se doseže dolgotrajna remisija brez vseživljenjskega zdravljenja, saj se tako prepreči, da se ta virusna skrivališča sploh razvijejo,« je dejala vodilna raziskovalka Deborah Persaud.

Že leto dni brez zdravil

Dr. Hannah Gay, ki je skrbela za deklico, je povedala, da so njeni rezultati testov za HIV negativni. Zdravljenje so nadaljevali do 18. meseca starosti, nato pa deklica deset mesecev ni prejemala zdravil. »Sedaj, po enem letu brez zdravil, v dekličini krvi nismo našli virusa,« je še poudarila. Kljub vsemu pa obstaja možnost, da je manjša količina virusa še vedno v njenem telesu.

To novo odkritje bi bilo še posebno ključno za AIDS, ki »pustoši« po afriških državah, kjer se številni otroci rodijo okuženi z virusom. »To je najbližje, kar smo do sedaj prišli odkritju zdravila,« je povedal dr. Anthony Fauci iz nacionalnega zdravstvenega inštituta.

Raziskava odpira številna vrata za naprej

Potrebnih bo še več raziskav, ki bodo pokazale, ali ima to zdravljenje enak učinek tudi na druge otroke. Rezultati bi lahko spremenili način, kako zdravijo dojenčke, ki bi lahko bili potencialno okuženi, in vodili k zdravilu za otroke obolele z virusom HIV, ki povzroča AIDS. Kljub temu odkritju se morajo raziskave nadaljevati in Fauci je poudaril, da stvar odpira številna vrata za naprej.

Leta 2011 se je z virusom HIV rodilo kar 300,000 otrok, večina v revnejših državah.