Kot ni nihče Andrei Massiju marca lani po finalu svetovnega pokala v Schladmingu verjel, da bo Tina Maze tista, ki bo v naslednji sezoni presegla mejo 2000 točk, potem ko je Lindsey Vonn zmanjkal točno en odstotek do sanjskega zbira. »Kaj pa je Massiju, da daje tako drzne izjave? Ga morda tako močno boli, ker Tina v vsej sezoni ni zmagala niti enkrat? Če ni uspelo Lindsey Vonn, v preteklosti niti vsestranskima šampionkama, kot sta bili Janica Kostelić in Anja Paerson, kako bo Slovenki, ki v svoji zbirki nima še niti malega kristalnega globusa skupne zmagovalke v eni od disciplin alpskega smučanja?« smo se spraševali vsi.

Ko se je konec oktobra lani začela sezona svetovnega pokala v Söldnu in ko se je decembra Tina Maze iz ZDA vrnila z ogromno prednostjo, čeprav je Lindsey Vonn v Lake Louise znova dosegla tri zmage v treh dneh, je bilo dvomljivcev o Massijevih napovedih vse manj. Ko pa je sredi decembra v St. Moritzu v treh dneh dvakrat zmagala in bila enkrat druga, je bilo jasno, da se obeta nekaj fenomenalnega. Enkratnega. Morda celo neponovljivega. Toda uspehi Tine Maze presegajo vse meje, saj mejnike postavlja že pred finalom svetovnega pokala. Črnjanka ima namreč povsem realne možnosti, da osvoji prvo mesto v prav vseh disciplinah alpskega smučanja. V veleslalomu in superkombinaciji, kjer sicer zaradi zgolj dveh tekem ne podeljujejo malega globusa, je Korošica že prva. V superveleslalomu ima pred zadnjo tekmo težko ulovljivo prednost 55 točk pred Julio Mancuso. V smuku Tina Maze za poškodovano Lindsey Vonn zaostaja le za točko in le odpadla tekma na finalu prihodnji teden v Lenzerheidu ji lahko prepreči, da ne bo prva tudi v kraljevi disciplini. V slalomu pa dve tekmi pred koncem za Mikaelo Shiffrin zaostaja za ulovljivih 33 točk.

Tudi rekord po uvrstitvi na zmagovalni oder v eni sezoni Hermanna Maierja, ki mu je podvig v sezoni 1999/2000 uspel kar 22-krat, je na naslednjih šestih tekmah svetovnega pokala povsem realno premagljiv. Da Tina Maze vzame še drugo krono Herminatorju (prvo mu je snela minuli konec tedna na Bavarskem, ko ga je prehitela v doseženih točkah), potrebuje še tri uvrstitve med najboljšo trojico. Z dvema bi ga Črnjanka ujela. A saj veste, da si šampioni lovorik ne delijo. Pa naj še kdo reče, da se ta konec tedna v Ofterschwangu in ves prihodnji teden na finalu v Švici ne obetajo zanimive preizkušnje, ko bo Tina Maze postavljala nove slovenske mejnike v mednarodnem merilu, kakršnih doslej ni še noben slovenski športnik.

Številka 2410 točk ob koncu sezone, ki naj bi jih osvojila Tina Maze, ni več aktualna. Po petih tekmah svetovnega pokala v Meribelu in Garmisch-Partenkirchnu, ki so sledile svetovnemu prvenstvu, najnovejša številka zdaj znaša 2475 točk. Še kdo dvomi o tem?