Že od prvega skoka je bilo očitno, da v nogah slovenskih skakalcev z izjemo Prevca ni dinamita za še tretje odličje na prvenstvu. Med šesterico reprezentanc, ki so bile v vlogi favoritov za kolajne, je bila Slovenija večji del tekme na šestem mestu brez možnosti, da se vmeša v boj za zmagovalni oder. »Za kaj več smo preveč počeli neumnosti. Baterije so bile še polne, glave pa so utrujene. Vsi smo pričakovali precej več, a enostavno ni šlo. Kranjec, Tepeš in Hvala so bili v krču. Ves teden so tukaj skakali podobno. Upali smo na preobrat na boljše, a se ni zgodilo. Fantom čestitke za borbenost. Ne glede na to, da smo na tretji tekmi zaostali za pričakovanji, sta dve osvojeni kolajni izjemen dosežek za Slovenijo,« je pred včerajšnjo vrnitvijo v domovino povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Če ni užival v nastopih svojih varovancev, je na tribuni, ko je opazoval reakcije trenerjev reprezentanc, ki so bile v dramatičnem boju za kolajne.

Peter Prevc je bil edini iz slovenske zračne eskadrilje, ki je letel v skladu z načrtom. Medtem ko so navijači iz Dolenje vasi v Selški dolini skoraj podrli ograjo, da bi se prebili do novega junaka slovenskih množic, je povedal: »Pričakoval sem boljšo uvrstitev. Žal se preostali trije fantje niso spoprijateljili s skakalnico. Malo utrujenosti je bilo, a jo preženeš, če si daš v glavo nove, drugačne misli, saj si tako vbrizgaš tekmovalni naboj. Dober teden v Predazzu je minil zelo hitro. Glede na to, kaj sem doživel, bi bil lahko tudi daljši. Grem domov, nato bom videl, kam me bodo usmerili. Upam, da sprejemov ne bo preveč. Imam še izzive do konca sezone. Napadli bomo nove kolajne.«

Ker je zaradi premočnega vetra odpadla poskusna serija, je bila to še dodatna težava za tri slovenske tekmovalce, ki niso v vrhunski formi, saj bi potrebovali skok za ogrevanje. Za nameček je imel Kranjec težave z vezmi, zato je v finalni seriji skočil zadnji v svoji skupini. »Uvrstitev je realna. Že na treningih in obeh tekmah posameznikov nismo odstopali navzgor. Nisem razočaran. Na stvari je treba gledati z lepše plati. Prevc je osvojil dve kolajni. Z ožjimi dresi so mi odvzeli tisto, kar sem najbolje obvladal. Ko se je začela zima, se sploh nisem uvrščal med najboljše, a sem trenutno med šestimi najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala,« je bil odkrit Robert Kranjec, ki je imel na zadnji tekmi prvenstva glasno podporo žene Špele.

»Hitro sem ugotovil, da to ne bo prvenstvo po mojih željah. Težko bi bilo slabše. Edini spodoben skok v tednu in pol je bil šele zadnji, ko sem tvegal do skrajnosti,« je povedal Jurij Tepeš, ki se s Kranjcem nikakor ni znašel na zastarelih napravah. Pri Jaki Hvali je očitno, da pada v formi: »Vse dni sem kazal približno enake skoke. Čeprav sem delal spremembe, je bilo na koncu vedno enako. Problemi so se začeli v počepu, zato sem imel težave na mizi in v zraku. Bil sem daleč od vrhunskih skokov, a za letošnjo sezono sem že izpolnil svoje cilje. Upam, da bom čim hitreje znova sestavil normalne skoke. Potrebujem trening ali dva na skakalnici, da grem v četrtek optimistično na skandinavsko turnejo.«

Osmoljenci boja za kolajne so Norvežani. Ko je kazalo, da so zlati Avstrijci, srebrni Norvežani in bronasti Nemci, je vodstvo tekmovanja po ogledu videoposnetka ugotovilo, da je prišlo pri izračunavanju izidov do hude napake. Pri prvem skoku Norvežana Bardala so upoštevali, da je skočil z dveh zaletnih mest nižje, kar bi mi prineslo bonus 6,7 točke. Zaletnega mesta z 22 na 20 pa niso znižali, ker starterji niso upoštevali zahtev vodstva tekmovanja in norveškega trenerja Stöcklija. Nedopustno napako je ugotovil Avstrijec Thomas Morgenstern, ko je gledal izide prve serije, po kateri je vodila Norveška pred Avstrijo. Morgenstern, ki se je pripravljal tudi v Planici in Kranju ter nastopal z zvitim gležnjem, je namreč skakal za Bardalom in dobro videl, kako so šele pred njim znižali zaletišče. Ko so Norvežanom odšteli 6,7 točke, so se Nemci pomaknili do srebra, do brona so prišli Poljaki, Norvežani pa so bili četrti.

Morgensternu so se za odkritje zahvaljevali tekmovalci, nato še navijači, ko je dajal intervju za televizijo, Morgenstern pa jih je presenetil z nekaj besedami, ki jih je izrekel kar v poljščini. Če je Peter Prevc edini skakalec, ki je na obeh tekmah posameznikov stal na odru za zmagovalce, je prvo imel po številu odličij v Predazzu Avstrijec Gregor Schlierenzauer s tremi kolajnami: zlat z ekipo, srebrn med posamezniki na srednji napravi in z mešano ekipo. »Zadnja tekma je bila pravi poker v vetru. Naš junak je Manuel Fettner, ki je herojsko ostal na nogah, čeprav je izgubil eno smučko po doskoku,« je povedal Gregor Schlierenzauer, ki v teh dneh svojo fotografsko razstavo, na kateri je cena najcenejše fotografije 500 evrov, z Dunaja seli v Salzburg.