»To so lepi dosežki. Manjka pa pika na i. Še vedno nisem na zmagovalnih stopničkah,« je Teja Gregorin po koncu tekme s skupinskim startom biatlonskega festivala svetovnega pokala na sončnem Holmenkollnu kljub devetemu mestu potožila nad zapravljeno priložnostjo. Marca lani je prav nad Oslom dosegla edino uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu in prav stopničke so bile njena osrednja želja to sezono.

Dvaintridesetletna biatlonka se je dobro zavedala, da je tokrat v smučini zelo hitra. Nemara celo v najboljši tekaški formi to zimo. Z devetima in sedmim mestom in skupaj zasluženimi 3600 evri je to izkoristila. Še kako dobro pa se zaveda, da mora tudi na strelišču vse narediti optimalno, če želi prehiteti tiste, ki so še za stopnjo hitrejše, kot so bile tudi na Holmenkollnu nepremagljiva biatlonska kraljica Tora Berger, Slovakinja Kuzmina in Belorusinja Domračeva. S sedmim časom teka je Gregorinova na biatlonski formuli ena namreč obžalovala tri zgrešene tarče na prvem postanku stoje. Redek pojav. »Težko rečem, kaj je šlo narobe. Verjetno le zbranost. Na izkušnje se ne morem izgovarjati,« je pojasnjevala. Ko je s četrtega mesta že zdrsnila daleč nazaj, se je zmogla potruditi, kar pa je tipični biatlonski preobrat. »Na zadnjem streljanju sem bila potem veliko bolj pozorna. Predstavljala sem si, da za mano stoji trener Kos in mi daje navodila. In to sem si vseskozi ponavljala v glavi. Vsak strel sem natančno pomerila in zadela,« je opisala. V zadnjih kilometrih je potem vklopila še njen značilni »turbo«, prehitela je kar pet konkurentk. Le Italijanka Oberhoferjeva in hitra Finka Kaisa Makarainen (14. na SP v tekih v dolini Fiemme) sta ji ušli za korak, kar je pokazal šele fotofiniš. Z lepo bero točk se približuje elitni deseterici svetovnega pokala.

Z vidika tega je Jakov Fak s Holmenkollna lahko odhajal zadovoljen. Čeprav je v sprintu, zasledovanju in skupinskem startu nanizal zanj zgolj povprečno 23., 10. in 16. mesto, je obdržal tretje mesto v skupnem seštevku. Celo več. Ker Emil Hegle Svendsen ni nastopil, je zmanjšal zaostanek za Norvežanom na 101 točko. Še bolj pomembna pa je povečana prednost pred najbližjimi zasledovalci. Le Šved Fredrik Lindstrom se je ob odsotnosti Rusov Mališka, Ustjugova in Šipulina, ki se posebej brusijo za zaključno rusko turnejo Soči-Hanti Mansijsk, kot edini približal. Še vedno ima Fak pred Lindstromom 58 točk prednosti, kar v biatlonu ob sistemu 60 točk za zmago in 54 za drugo mesto pomeni kar lepo prednost. Fak je na sobotnem zasledovanju napredoval za kar 13 mest. V nedeljskem skupinskem startu, kjer si je še več obetal kot v soboto, pa je stik s čelom kolone, kjer se je vodilni Martin Fourcade v zaključku neuspešno poigraval s Čehom Ondrejem Moravcom, izgubil z eno zgrešeno tarčo leže.

»Leže bi bila potrebna ničla, a so se razmere na strelišču bolj spremenile, kot sem pričakoval,« je pojasnil Jakov Fak. V divjem lovu je potem poskušal ujeti priključek. Iz vidnega polja pa so mu vodilni dokončno ušli ob še dveh kazenskih krogih po streljanju stoje. »Preveč sem bil z mislimi v smučini kot na strelišču. V drugo, ko sem se zbral, sem potem zmogel vse zadeti. Škoda, dalo bi se doseči več. Prepričan sem, da zmorem več,« je zatrdil po nedeljski tekmi. »Ko sem si pred sezono ustvarjal cilje za vsako prizorišče posebej, sem želel tudi na Holmenkollnu med prve tri, kar pa se glede na stanje, v kakršnem  sem prišel na Norveško, žal ni uresničilo.« Biatlonec iz Mrkopalja je imel v mislih skromnejšo tekaško formo. Na zasledovalni tekmi, kjer je sicer dosegel le 25 sekund slabši čas dneva od zmagovalca Fourcada, je bil glede na analizo nastopa šele 36. v smučini. Tudi v skupinskem startu, kjer je še več teka v skupini, je bil 15., poskočni Fourcade pa hitrejši kar minuto in pol. Prav v takih detajlih je še toliko bolj očitno, kako Jakov Fak zna prav v najtežjih okoliščinah iztržiti največ. Tega pa nikakor ne zmore Klemen Bauer. Na zasledovalni tekmi je bil znova med osmerico najhitrejših v smučini in znova mu niso padale tarče stoje. Tako ni zmogel ujeti niti točke svetovnega pokala štirideseterice, kar je s 27. mestom uspelo Andreji Mali.