Če že dalj časa nihče več ni dvomil, da bo Tina Maze v tej sezoni presegla mejo osvojenih 2000 točk svetovnega pokala, pa je bil dan, ko je ta podvig dosegla, eden njenih najlepših. 2. marca 2013 je namreč v Garmisch-Partenkirchnu dosegla svojo drugo smukaško zmago v svetovnem pokalu, prvo, odkar ima samostojno ekipo, in v isti sezoni osvojila zmage v vseh disciplinah alpskega smučanja. Istočasno je 29-letna Črnjanka na veličasten način presegla mejo 2000 točk, ki jim je včeraj dodala še novih 50 za četrto mesto na superveleslalomu, tako da je šest tekem pred koncem sezone zbrala že 2074 točk.

Včerajšnji dan je bil za ekipo Tine Maze še posebej pester. Pravzaprav se je vse skupaj začelo v soboto zvečer pred podelitvijo nagrad najboljšim tekmovalkam v smuku. Tedaj so organizatorji obvestili Andreo Massija in Tino Maze, da so po elektronski pošti prejeli grožnje. Nemška tiskovna agencija DPA je celo poročala, da naj bi šlo za grožnje s smrtjo. Nemudoma je zadevo v svoje roke prijela nemška policija in Tini Maze in vsej ekipi zagotovila policijsko spremstvo. Očividci z Bavarske so nam sporočili, da si je Andrea Massi želel, da dogodek ne bi prišel v javnost, a je bilo nemogoče prezreti, kako sta za Tino Maze ves čas nekaj metrov zadaj hodila dva policista. »Osebno nisem videla elektronskega sporočila. Od sobote naprej so me policisti spremljali na vsakem koraku, česar nisem vajena. Žalostno je videti, kako ti skuša nekdo škodovati, ko si močan in uspešen. Ponosna sem nase, da sem bila tej situaciji kos. In še naprej ji bom. Lahko povem le to, da se ob policijskem spremstvu še nikoli v življenju nisem počutila tako varno kot tokrat. Mislim, da tistemu, ki je poslal takšno sporočilo, igrica ni uspela,« je svojo plat zgodbe opisala Tina Maze.

Ostreje se je na vse skupaj odzval vodja ekipe Andrea Massi: »Počutili smo se ogrožene, čeprav je nemška policija reagirala odlično. Očitno se na svetu vedno najde kakšen idiot. Kot pravimo Italijani, je mati idiotov vedno noseča. Morda gre komu v nos, da je tako majhna ekipa iz tako majhne države tako uspešna. A osebno bolj verjamem, da gre za kakšnega idiota. Zelo se je prestrašil tudi serviser Andrea Vianello. Takšnih stvari ne potrebujemo. Delamo svoje delo in bi bilo zelo dobro, da bi nas pri tem pustili pri miru. Delamo pošteno in tudi od drugih pričakujemo pošteno igro. Veste, kaj se je dogajalo na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, kaj se je v preteklosti dogajalo z nekdanjim predsednikom smučarske zveze Tomažem Lovšetom. In vsega skupaj imamo že malce dovolj.«

Neljubi dogodek so obžalovali tudi organizatorji tekem svetovnega pokala na prizorišču, ki je v preteklosti in sedanjosti Tini Maze prinesel ogromno uspehov. V Garmisch-Partenkirchnu je Črnjanka pred tremi leti na finalu svetovnega pokala dobila veleslalomsko preizkušnjo, bila leto kasneje v isti disciplini svetovna prvakinja, v soboto pa je potrdila izjemno smukaško formo. Če je pred leti poslušala kakšen očitek, da je svojo edino smukaško zmago dosegla v St. Moritzu, ko je imela s startno številko 47 boljše razmere od tekmic, je bila v soboto preprosto najboljša. »Neznansko obžalujem, kar se je zgodilo. Gre za zelo resno stvar,« je dogodek komentiral Peter Fisher, predsednik organizacijskega odbora svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirhnu, ki pa ni želel razkriti vsebine elektronskega sporočila. Ko je včeraj na superveleslalomu kazalo, da bo domača matadorka Maria Höfl Riesch vendarle dosegla svojo prvo zmago pred domačimi gledalci, jo je premagala Avstrijka Anna Fenninger, ki je dosegla svojo drugo superveleslalomsko zmago v karieri.

»Tudi sama ne vem, kako bi z besedami opisala dosežke. Dejstvo je, da mi proga v Garmischu ustreza, zato bi se bilo nesmiselno ustavljati na polovici poti. Vesela sem, da sem dosegla pravo smukaško zmago, saj je pred leti v St. Moritzu pri zgodbi o uspehu malce odigralo tudi vreme. Verjetno je to moj najlepši dan v tej sezoni, saj je smukaška zmaga nekaj posebnega,« je svoj smukaški uspeh opisala Tina Maze. Na vprašanje, koliko ji osebno pomeni, da je prekoračila 2000 točk svetovnega pokala, pa je odgovorila: »Ta številka pomeni, da sem zrušila rekord. Lindsey Vonn je pred kratkim rekla, da so rekordi zato, da se izboljšujejo. Z njo se povsem strinjam. Upam, da se bo v prihodnosti našel še kakšen smučar, ki bo moje dosežke še presegel. Dva tisoč osvojenih točk sem nekako pričakovala. Še najbolj bi lahko vse skupaj primerjala z letom 2000, ki smo ga vsi z nestrpnostjo čakali, potem pa je šlo življenje normalno naprej.«

Z desetim mestom je slovenski smukaški uspeh dopolnila Ilka Štuhec. Mariborčanka si je pet pred dvanajsto priborila nastop v finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju, kjer ima pravico do nastopa najboljših 25 alpskih smučark v vseh disciplinah. »Zelo sem zadovoljna. Zavedam se, da bo dober rezultat v senci sijajnih Tininih uspehov, a je že prav, da je tako. Kljub dobremu dosežku vožnja ni bila optimalna, a sem vesela, da napredujem korak za korakom skozi vso sezono,« je bila nasmejana Mariborčanka, ki je včeraj z 31. mestom za las ostala brez superveleslalomske točke.

»V smuku je bila Tinina želja po uspehu večja. Na superveleslalomu je smučala bolj kontrolirano. Ni bila tako napadalna, kar je nekaj povsem običajnega, saj je nemogoče vsak dan prikazati tako vrhunske predstave. V ekipi še vedno bolj razmišljamo o sobotnem uspehu. Tudi ženski šef svetovnega pokala Atle Skaardal je po tekmi na sestanku vodij ekip rekel trenerju Liviu Magoniju, da vsako leto pač nekdo zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, da pa bo Tinin rekord za večno ostal zapisan v zgodovini,« je sklenil Andrea Massi.