Pred začetkom finala je direktor celjskega kluba Roman Pungartnik predal dres pivovarjev s podpisi vseh igralcev deskarju na snegu Roku Marguču, aktualni svetovni prvak v paralelnem slalomu pa je tudi izvedel začetni udarec. Verjetno v taboru Gorenja nihče ne pomni, kdaj jih je kakšen nasprotnik tako »razmontiral« že v prvem polčasu. Vse, kar je Gorenje iztržilo v uvodnih tridesetih minutah, je bilo izenačenje na 2:2, vse ostalo pa je bilo za aktualne slovenske prvake kot nočna mora. Celjani so sredi prvega dela v pičlih šestih minutah naredili delni izid 6:1 in povedli s 14:7, njihova navijaška skupina Florijani pa je začela skandirati: »Še, še, še«. Njihovi ljubljenci so jih uslišali in na krilih odličnega vratarja Matevža Skoka (11 obramb v prvem polčasu) v zadnji minuti pred odhodom na odmor po cepelinu med Gašperjem Margučem in Borutom Mačkovškom poskrbeli za neverjetnih plus devet (19:10).

Fahrudin Melić, črnogorski reprezentant in član Gorenja, je želel ob odhodu z igrišča v garderobo (prav tako pa po vrnitvi na igrišče) zaradi žalitev na svoj račun obračunati z enim izmed celjskih navijačev, a so ga soigralci le umirili. Velenjčani so prišli iz garderobe kot prerojeni, hitro naredili delni izid 4:0, toda v (pre)ostri igri dobivali številne izključitve. Strasti sta dokaj uspešno mirila sodnika Nenad Krstič in Peter Ljubič ter simpatične članice plesne skupine Urška. Velenjčani so se minuto in pol pred koncem vseeno približali na 24:26, a je Gašper Marguč s svojim sedmim zadetkom zapečatil njihovo usodo. »Katastrofa v prvem polčasu. Nič nismo odigrali tako, kot smo se dogovorili. V garderobi sem povzdignil glas, v drugem delu smo odigrali precej bolje, a se nam na žalost ni izšlo. Sojenje? Vsi se pritožujejo, a jaz se ne bom. Sami presodite, kakšno je bilo,« je dejal Gorenjev trener Branko Tamše, ki je bil ob zadnji pokalni lovoriki Velenjčanov leta 2003 še igralec.

Prva sobotna polfinalna tekma med Gorenjem in Svišem (37:24) je bila igra mačke z mišjo. Kljub »grožnji« Sviševega trenerja Gorazda Potočnika, da bo prekrižal načrte Gorenjevemu strategu Branku Tamšetu, s katerim sta pred 26 leti sodelovala na reprezentančni ravni, od tega ni bilo nič, kajti Velenjčani so že polčas dobili z 20:8. Potočnik je bil takrat pomočnik selektorja kadetske reprezentance, Tamše pa igralec, ki je na odločilni kvalifikacijski tekmi v Labinu za uvrstitev na EP proti Hrvaški nekaj sekund pred koncem dosegel odločilni zadetek. »Proti Gorenju se je več kot pol ekipe prestrašilo. Še posebno v prvem polčasu smo igrali katastrofalno. Poleg tega, ko nam sodita Lah in Sok, je našim nasprotnikom dovoljeno marsikaj, nam pa ne,« je dejal Svišev trener Gorazd Potočnik, ki je na včerajšnji tekmi za »bron« proti Cimosu tik pred koncem dobil rdeči karton zaradi nestrinjanja s sodniškimi odločitvami.

Šele po dveh podaljških in 80 minutah igre je padla odločitev o drugem polfinalistu, veselili pa so se Celjani (30:26), ki so se v sklepnem dejanju pokala že peto sezono zapored pomerili s Koprčani. Potem ko so pivovarji zaostanek s 17:19 spremenili v vodstvo z 20:19, je Konečnik s krila v zadnji sekundi rednega dela priigral podaljšek. Še pred tem je Cimos (brez Brumna, Bundala, T. Poklarja in Manojlovića) ostal brez Osmajića, ki je zaradi predolgega jezika dobil rdeči karton, zaradi prijave s strani sodnikov pa ni smel igrati na tekmi za tretje mesto. Tik pred koncem prvega podaljška je Cimos – pri vodstvu Celjanov s 24:23 sta sodnika dosodila sedemmetrovko za pivovarje – ostal še brez Gavranovića (rdeči karton zaradi ugovarjanja), za dve minuti pa je bil izključen Škof (18 obramb). Vratar Vran je ustavil Žvižejev strel s sedmih metrov, Bombač pa izsilil »penal«, ki ga je Rapotec izkoristil za nov podaljšek (24:24). Koprčani so še vodili s 25:24, nato pa so tekmeci dosegli pet golov zapored. »Sramotno je, da tekmo sodita takšna sodnika. Slovenski rokomet si na zasluži takšnega sojenja, ki je bilo pod vsako ravnijo,« se je jezil Cimosov trener Fredi Radojkovič.