Štiriindvajsetletni Novomeščan Kump je v petek na uvodni kratki vožnji na čas etapne dirke v Flandriji v Belgiji pri veliki hitrosti priletel v zaščitno ogrado in utrpel kompliciran zlom nosu. Včeraj so ga že operirali v kliničnem centru, zdravljenje pa bo trajalo vsaj tri tedne.

»Veseli me, da sem končno znova na zmagovalnem odru. Predvsem glede na profil trase. Za zadnji vzpon se nisem posebno dobro počutil,« je bil Grega Bole vesel uspeha na tlakovanih ulicah Rima, prvega v dresu nizozemskih počitnikarjev Vacansoleil. Na cenjeni klasiki, ki se je od leta 1993 imenovala Giro del Lazio, ga je praktično premagal le Pippo Pozzato. Za zmagovalca, ubežnika Francoza Biela Kadrija spredaj, v Boletovi skupini sploh niso vedeli. Pozzato se je v cilju celo veselil zmage, Bole pa razočarano zamahnil zaradi zapravljene priložnosti. »Sodnik na motorju nam je kazal napačne podatke (na dirkah prve kategorije radijske zveze niso dovoljene, op. a.). Vedeli smo, da so spredaj ubežniki, ne pa, koliko jih je. Mislili smo, da smo v zaključku vse ujeli. Žal se je pač tako razpletlo,« je opisal zanimivost z rimskih ulic. Bole je imel v nogah dovolj moči, da bi Pozzata lahko premagal, a se je zaradi Kadrija hitro sprijaznil, saj razlike med drugim in tretjim mestom v kolesarstvu praktično ni. »V nogah sem imel dvojno hitrost, a vse do zadnjih metrov nisem imel prostora za pospeševanje,« je navrgel in dodal: »Še bolj mi je žal sobotne makadamske Strade Bianche, ko sem se še bolje počutil, bil do zadnjih 50 kilometrov ob Petru Saganu in Fabianu Cancellari, vendar sem odtrgal menjalnik na kolesu.«

Božič želi narediti še več

Na sedmi izvedbi najbolj makadamske enodnevne dirke na svetu (od 188 kilometrov je 57 speljanih po »belih« cestah Toskane) sta slavila kolesarja Cannondale Moreno Moser in Peter Sagan, katerima je bil še v posebno veliko pomoč Kristijan Koren (34. mesto). Cancellara je bil četrti. Tudi Luka Mezgec, novinec med velikimi profesionalci, je do okvare kolesa dobil potrditev, da je to teren zanj. Božič je kot sprinter po specialnosti sijajno odpeljal 2,9 kilometra dolgo uvodno vožnjo na čas 71. izvedbe Pariz–Nica. Že to, da so bili spredaj specialisti za kratke vožnje na čas. Zmagal je Francoz Gaudin, sledila sta francoski in nizozemski prvak v kronometru Chavanel in Westa, kar pove dovolj o odličnem začetku za Idrijca. »Težko rečem kaj drugega kot to, da sem bil dober. Že na ogrevanju sem se dobro počutil. Trasa po ulicah Heuillesa ni bila tako zapletena, kot se morda zdi s posnetkov s televizije. Ni bilo toliko pospeševanj, da bi bilo to odločilno. Res pa je, da je to še razdalja, kjer še pridem do izraza. Tokrat sem bil še posebno odločen. Tudi to dirko sem imel že vse pripravljalno obdobje na očeh. Na prvih treh etapah se obetajo sprinterski zaključki, zato želim narediti še kaj več,« je med večerjo napovedal Borut Božič.

Glede na to, da je najboljši sprinter v ospredju, ima danes na zgolj tri sekunde zaostanka za Francozom Gaudinom lepo priložnost, da obleče celo rumeno majico. Mimogrede, v ekipi Astana na najuglednejši enotedenski francoski etapni dirki ni Janija Brajkoviča, vse stavijo na Jakoba Fuglsanga. Od Slovencev sta v Franciji še Jure Kocjan, za kogar bo to prva dirka v dresu Euskatela na dirkah WorldToura, priložnost pa bo prav tako iskal v kakšnem hitrem zaključku. Še pomembnejši pa je bil že prolog za Simona Špilaka, ki je lani na dirki Proti soncu osvojil četrto mesto. Z 12 sekundami zaostanka ima dobro izhodišče, odločilne pa bodo zadnje štiri hribovite etape, z zaključno vožnjo na čas iz Nice na prelaz Col'Ize.

Uspešen začetek Klemenčičeve

Po zmagi pretekli teden na uvodni dirki sezone v krosu na Cipru je Blaža Klemenčič pripravljalno-tekmovalno bivanje na tem sredozemskem otoku dobro začela tudi ta konec tedna na etapni preizkušnji. V kratki vožnji na čas je zmagala in med drugim prehitela tudi najbolj vsestransko kolesarko sedanje dobe Mariane Vos, sicer olimpijsko zmagovalko s ceste iz Londona, aktualno svetovno prvakinjo na cesti in v ciklokrosu ter zmagovalke ženskega Gira. Drugi tekmovalni dan je bila članica kamniškega Calcita tretja. Okvara v nedeljo, ko se je vozila skupaj z Vosovo kot vodilna, pa ji je preprečila, da bi se s slavno Nizozemko pomerila za skupno zmago. Z 12 minutami zaostanka je končala kot 14. Vosova je na Cipru lovila točke UCI za možnost nastopa v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu, kjer bo prve stopničke lovila tudi Klemenčičeva.