Tu ni časa za veselje. Temačnost, melanholičnost, nova romantika, gotskost so smernice, ki se jih elektropop trio iz osrednje Slovenije najraje dotika. Zgodnji vplivi The Cure, The Depeche mode, Kraftwerk itd. so v skupini pustili svoj pečat, vsekakor pa Torul inspiracijo črpajo tudi iz mnogih drugih virov, tako glasbenih kot neglasbenih. Glasba mora zagotoviti večplastno vzdušje, s katerim se ljudje lahko poistovetijo na višji ravni in se »odklopijo« od vsakdanjih tegob. Trio, ki ga sestavljajo avtor glasbe in besedil Torulsson, pevec Jan Jenko ter kitarist/klaviaturist Borut Dolenec, je nastal iz Torulssonovega preteklega glasbenega delovanja na slovenski in tuji elektronski glasbeni sceni. Prva plošča Dark Matters je nastala v kolaboraciji Torulssona in nekdanjega pevca Mitje Šedlbauerja - Shedyja, na njej pa je pri nekaj skladbah sodeloval tudi Dolenec. A šele druga plošča In Whole je zasedbo dokončno povezala v trdno celoto in zasnovala kreativno silo, ki je na pragu izida svoje tretje zgoščenke Tonight We Dream Fiercely. Skupina bo 22. marca v Gali Hali priredila koncert v podporo svojemu novemu albumu.

Največja prednost skupine je predvsem dobro sodelovanje znotraj nje. Čeprav je Torulsson absolutni avtor besedil in glasbe, je Jenkova in Dolenčeva svojevrstna interpretacija le-teh tisto, s čimer Torul ponuja dodano vrednost. »Dobra interpretacija je produkt dobrega in preciznega sodelovanja. Ne sme biti vse na prvo žogo, ne produkcijsko ne vokalno,« je razložil Jenko. Tej misli se je pridružil tudi Dolenec: »Smo sužnji končnega produkta, zato je kritičnost Torulssona pomembna – osredotočamo se na tisto, kar funkcionira.«

Že od Prešernovih časov velja, da žalost obrodi dobre pesmi. Torulsson pravi, da glasbo vedno ustvarja na podlagi tako imenovanega »mood boarda«. To pomeni, da je skladba podrejena celoti: zvoku, besedilu, in najpomembnejše, razpoloženju. S tem nastaja iskrenost, ki jo občinstvo in poslušalci vedno bolj cenijo. »Vsi in vse, kar delamo, danes delamo zelo intenzivno: služba, tempo … Zgodba novega albuma pa je abstraktna in dopušča vse. Je povabilo, da skupaj s Torul zverinsko in močno odsanjamo sanje – oksimoronsko,« je dejal Torullsson. Nova plošča Tonight We Dream Fiercely, na kateri bo 11 novih skladb, po mnenju Torula ni monotona. Na njej se pojavljajo nove emocije in glasovi. Gre za zvočno nadgrajeno dimenzijo, ki raste. »Je skupek trenutnih občutij, v njej se čuti sprostitev veliko energije,« je razložil Torulsson.

Vsa njihova besedila so v angleščini. Pri tem jih ne spremlja posebna ideologija, fantje so enostavno odraščali ob tuji angleški glasbi, preko katere se zdaj lažje izražajo. »Ljudje imamo vgrajene drugačne kritične filtre pri sebi v slovenščini kot pri angleščini,« je razložil Dolenec.

Kot skupina imajo srečo, da jo sestavljajo posamezniki, ki so poleg glasbeno tudi dobro tehnično podkovani. Vsi izdelki so nastali v domačih studijih pod producentsko taktirko Torulssona, ki se z glasbo ukvarja že vse od prejšnjega stoletja. Posebno pozornost pa skupina namenja tudi snemanju videospotov. Tako Jan, Borut kot Torulsson aktivno sodelujejo pri zasnovi in produkciji videov, Jan in Borut pa sta tudi tehnično podkovana, zato so vizualni izdelki skupine plod kombinacije lastne ustvarjalnosti in sodelovanja z zunanjimi gosti.

Fantje se trenutno pripravljajo na za slovenske razmere veliko turnejo po Evropi. Od 18 potrjenih koncertov jih je 17 v tujini, Metelkova je edino slovensko prizorišče, s katerim se bodo srečali v bližnji prihodnosti. Nastopili bodo v Franciji, Nemčiji, Angliji, Švedski itd. To še ne pomeni, da so Torul oddaljeni od Slovenije. Skozi svoj kratek čas obstoja so prekoncertirali velik del naše države, predvsem osrednjega – Slovenski teden glasbe, Trnfest, Orto bar itd. So pa fantje veseli, da dobro sodelujejo z neodvisno nemško založbo Infacted Records. »Pogodbe z založbami so pogajanja. Treba je izpogajati, da ti dajo dovolj svobode in da ima vsak nekaj od tega,« je povedal Torullson. Skupina je še dodala, da so z rezultatom pogajanj razmeroma zadovoljni. To je novo poglavje v njihovi karieri. Turneja se bo kot nalašč uskladila z izdajo novega albuma Tonight We Dream Fiercely, ki bo v Evropi prodajne police prišel 5. aprila, kasneje pa še v ZDA.

Pregovor pravi, da se dobro blago samo hvali. Skupina Torul je stalnica na najrazličnejših evropskih alternativnih glasbenih lestvicah. Tako je bila uvrščena na najvišja mesta na evropski (EAC), na nemški (DAC) alternativni lestvici in tudi na nekaterih drugih. To so lestvice, katerih promotorji pošiljajo posnetke tistim ljudem, ki jih ocenjujejo – glasovanje poteka preko interneta. Tujina je za fante bila privlačna že od samega začetka. Kot pravi Torulsson, je tujina: »Reality check«. Gre za potrditev položaja vsake posamezne skupine. V Torulu so povedali, da so bili nad odzivi v tujini navdušeni. Med večje uspehe zagotovo uvrščajo nastop na festivalu Wave Gothik Treffen v nemškem Leipzigu, kjer so nastopali pred večtisočglavo množico in bili odlično sprejeti. Dodali so, da cenijo, ko poslušalci podpirajo skupine s kupovanjem majic in albumov - s tem potrjujejo spoštovanje do izvajalca. Med največje poklone pa v Torulu uvrščajo geste gorečih poslušalcev, ko jih npr. prosijo za podpis albuma ali pa celo na pamet poznajo besedila.

Kot vse skupine se tudi Torul v današnjih časih soočajo z izzivom prepoznavnosti, nekaj bremena pa se sprosti z dejstvom, da uporabljajo spletnosocialna omrežja, ki jim, tako Torul, precej pomagajo. Kljub razvitosti slovenske alternativne glasbe, pa skupina čuti neko pomanjkanje posluha s strani države, ki bi razvoj subkulture morale bolj negovati. »Morda pa potrebujemo Ministrstvo za kulturo IN subkulturo - morali bi imeti več posluha, da bi ustvarili boljše pogoje za razvoj subkulture. Ne v smislu denarja, ampak neke generalne pomoči,« je razložil Torulsson metaforično. Ob tem je tudi izpostavil, da bi bilo dobro, da se sicer manj priviligirani ustvarjalci še bolj povezujejo in sodelujejo ter aktivno oblikujejo sceno. Na srce jim polaga, naj ne popuščajo, naj svojo glasbo pošljejo v svet, v tujino. Vsako kritiko naj sprejmejo kot konstruktivno. Le tako bodo lahko videli ali so na pravi poti. In kot je povedal Jenko: »živimo za glasbo, ne od nje.«