Predstavnik enega največjih svetovnih organizatorjev križarjenj MSC Ljubo Milinković je napovedal, da bodo njihove ladje v turističnem biseru na jugu Dalmacije vsak teden pristajale trikrat.

Do sredine marca načrtujejo, da bodo v Dubrovnik tedensko pripeljali okoli 11.000 turistov. Lani so imeli dva obiska tedensko z nekaj manj kot 8500 turistov, ki so bili na križarjenjih v Sredozemlju.

Tudi v dubrovniškem turističnem društvu pričakujejo v sezoni od začetka maja do konca novembra več kot 824.000 obiskovalcev s križarjenj, kar bi bilo za približno 30 odstotkov več kot lani.

Kot je pred kratkim objavil hrvaški statistični urad, je lani v okviru križarjenj po Sredozemlju v hrvaške vode vplulo več kot 800 ladij. To je bilo sicer za za 3,4 odstotke manj kot v letu 2011, a je bilo potnikov vseeno za 1,2 odstotkov več kot predlani.

Na območju Dubrovnika je bilo lani ustvarjenih dobrih 71 odstotkov vseh obiskov velikih potniških ladij na Hrvaškem, sledilo je splitsko območje s slabim petinskim deležem, medtem ko so ostale štiri hrvaške obalne županije gostile približno vsako deseto ladjo.

Največ ladij za križarjenje je na Hrvaško prispelo pod zastavo Bahamov, Malte, Italije, Paname in Bermudskih otokov.