Najboljša slovenska tekmovalka, Teja Gregorin, je v primerjavi s petkovim sprintom pridobila dve mesti in pristala na sedmem mestu (3:19,1/6), Andreja Mali pa je bila 27. (5:44,7/7). Gregorinova je bila na zadnjem streljanju celo v boju za najboljšo peterico, a je morala prav po zadnjem streljanju kar trikrat v kazenski krog.

Gregorinova je imela po devetem mestu v sprintu lepo izhodišče za visoko uvrstitev, a je uvod po dveh kazenskih krogih nakazal, da bo močno nazadovala. V težkih razmerah pa so grešile tudi tekmice in z izjemo Bergerjeve in Habertove, ki sta od drugega kroga naprej sami odločali o zmagovalki, je bila večina tekmic dosegljivih. Visoka uvrstitev se je nakazala po tretjem streljanju, prvem stoje, ko je Gregorinova zadela ničlo, na koncu pa je morala spet trikrat v kazenski krog, a je bilo to na težki tekmi dovolj za sedmo mesto.

"Takšne tekme letos še ni bilo. Prava vetrovna loterija, kot radi rečemo. Pogoji na strelišču so bili zelo težki, kar se vidi tudi po precej zgrešenih tarčah. Zaradi zelo toplega vremena sem tudi na progi težko dala vse od sebe. Zelo netipične razmere za naš šport, saj je tukaj že bolj pomlad kot zima. Tekmo bi ocenila bolj kot povprečen dosežek, tako strelsko kot tekaško. Prvič v položaju leže bi morala kljub trem zadetim tarčam korigirati, saj sem videla, da se je veter obrnil. Tekaško pa tudi nisem na vrhuncu. Cilj je, da ostanem vsaj v petnajsterici svetovnega pokala do konca sezone in že jutri bo spet priložnost, da osvojim nove točke," je ocenjevala nastop Gregorinova.

Bolj zadovoljna je bila Malijeva: "Še sama sem se čudila, da sem po zadnjih treh zgrešenih tarčah zavila iz kazenskega kroga kot 27. V drugačnih pogojih bi bila najbrž s tako statistiko štirideseta ali še slabša. To so bile res nemogoče razmere za streljanje, saj sem že za položaj leže korigirala namerilno napravo za 8-9 obratov. Proga je kljub pomladnim razmeram zdržala zelo dobro, kar mi je ustrezalo."

V ospredju zanimanja je bila domača tekmovalka Bergerjeva, ki je letos že osvojila štiri zlate medalje na svetovnem prvenstvu na Češkem, v domačem Oslu pa je z dvema zaporednima zmagama tako rekoč osvojila tudi svetovni pokal. Po 26. zmagi v karieri ima zdaj v svetovnem pokalu že 309 točk naskoka pred Belorusinjo Darjo Domračevo in za skupno slavje bo dovolj, če obdrži več kot 300 točk naskoka na nedeljski tekmi s skupinskim startom.

Zasledovanje Fourcadu, Fak 10.

Francoz Martin Fourcade (33:48,2/2) je zmagovalec biatlonskega zasledovanja za svetovni pokal v Oslu. Na 12,5 km dolgi dirki je prepričljivo premagal zmagovalca četrtkovega sprinta domačina Tarjeija Boeja (+27,7/3) in Rusa Aleksandra Loginova (+33,5/3).

Med Slovenci je zelo dobro formo potrdil Jakov Fak, ki je napredoval za 13. mest in tekmo končal kot 10. (1:49,4/2), Klemen Bauer je točke svetovnega pokala zapravil na zadnjem streljanju s štirimi kazenskimi krogi in bil na koncu 46. (5:02,0/8), Janez Marič pa je po tretjem streljanju in skupaj petih kazenskih krogih najprej na repu nastopajočih prevzel vlogo tako imenovane metle, na zadnjem streljanju pa zgrešil še štirikrat in predčasno končal tekmo.

Fak je zgrešil po en strel na drugem in tretjem postanku, med deseterico pa se je prebil na zadnjem streljanju brez napake. "Streljanje je bilo zaradi razmer težko nadzirati in ga sestaviti boljše. Zadovoljen sem, ker sem kar precej izboljšal uvrstitev, obžalujem pa četrtkov sprint, kjer bi si lahko pripravil boljše izhodišče. Tudi počutim se bolje, še vedno pa lahko več naredim na strelišču, kot na tekaški progi. Telo se še ni povsem regeneriralo. Jutri bom za skupinski start poskušal prihraniti nekaj več moči za zaključek, pred tem pa streljati vsaj tako uspešno kot danes," je dejal Fak.

"Razmere za streljanje so bile danes ekstremno težke, še posebej se je to poznalo pri ženskah. Veter je spreminjal intenzivnost in se nepredvidljivo pojavljal ali pojenjal. Kar nekaj je bilo žrtev teh razmer in tudi Jakov bi prav lahko zadel leže vse strele, pa je prišel sunek in tarča ni padla. Pri Klemnu se poznajo novi pristopi k streljanju, ni več sunkovitih potegov prožilca, potrebno bo le še sinhronizirati gibe in sliko pri proženju. Za to bo prav gotovo potrebnega še nekaj časa. Jutrišnja napoved ne predvideva več tako močnega vetra, zato bo na obeh tekmah s skupinskim startom najbrž spet več zadetkov," pa je v soboto ugotavljal strelski trener Tomaš Kos.

Med najbolj zadovoljnimi je bil Fourcade, ki je osvojil 20. zmago v karieri ter se močno približal ponovitvi lanskega slavja v skupnem seštevku svetovnega pokal. Njegova prednost pred Norvežanom Emilom Heglejem Svendsnom zdaj znaša že 207 točk.

Biatlonci se bodo od Osla poslovili v nedeljo s tekmama v skupinskem startu, kjer bosta slovenske barve branila Teja Gregorin in Jakov Fak.