Razplet tekme je dodobra skrojila spremenljiva vidljivost. S startno številko 26 je presenetila Američanka Laurenne Ross, ki je za Mazejevo zaostala 39 stotink sekunde ter se zavihtela na drugo mesto. Tretja je bila Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,50).

Najlepši dan v sezoni

"Verjetno je to moj najlepši dan v letošnji sezoni, saj zmagati v smuku ni lahko. Na ta dosežek sem najbolj ponosna. Z njim sem znova potrdila svojo vrhunsko formo v tej disciplini, ki jo kažem že celo leto, ampak na najvišji stopnički pa mi letos še ni uspelo biti. Za opis neverjetne sezone ne najdem pravih besed. Progo tukaj sem dobro obvladala že na drugem treningu smuka in mi ustreza, tudi smučam dobro, ustavljati se nekje na pol poti si ne bi želela. Cilj je bil izkoristiti progo, material, ki je več kot dober, in zelo sem vesela, da sem končno še enkrat zmagala v smuku. V St. Moritzu, kjer sem prvič pred petimi leti zmagala v tej disciplini, vemo, da je odigralo svojo igro tudi vreme," je po jubilejni 20. zmagi v svetovnem pokalu povedala najuspešnejša slovenska športnica vseh časov.

Škoda, da ni noč, da bi imeli ognjemet

"Za mano je res neverjetna sezona. Težko najdem besede, da opišem vse to. Progo v Garmischu sem zelo dobro spoznala in obvladala že na drugem treningu. Na tekmi sem izpolnila zastavljeni cilj. Izkoristila sem prav vse danosti proge ter dober material in sem zelo vesela, da sem enkrat tudi tu zmagala. Verjetno je to moj najlepši dan v letošnji sezoni. Zmagati v smuku ni lahko. Zelo sem ponosna na ta rezultat, vesela sem, da sem končno z zmago potrdila vrhunsko formo v tej disciplini, ki jo kažem že vso sezono, vendar pa mi še ni uspelo tako dobro odpeljati. Prekoračena številka 2000 točk mi pomeni zrušen rekord. Želim nadaljevati tako še naprej. Upam, da bo naslednjič nekdo drug tako vrhunski, sicer pa je to ena stvar, ki smo jo vsi pričakovali. Škoda, da ni noč, da bi naredili ognjemet," je bila po novem velikem dosežku zadovoljna najuspešnejša slovenska športnica.

Tudi, če umrem, moraš zmagati

Vodja ekipe Tine Maze, partner in kondicijski trener Andrea Massi, je priznal, da so ga po novi vrhunski predstavi varovanke preplavila čustva: "Priznam, da so bila prisotna čustva, nisem človek brez čustev, kot nekateri mislijo. Me je zagrabilo malo prej. Vse to je nekaj izrednega, hkrati pa je treba ostati skoncentriran do konca sezone, odpeljati vse tekme optimalno in vzeti vse to, kar Tini že nekaj let pripada. Je pa jasno, da ne gre več za redne, temveč za izredne dosežke."

Ključna je bila tudi priprava na startu, ko slovenske šampionke ni zmotila niti daljša prekinitev: "Enkrat sem ji povedal, da, tudi če umrem na progi, moraš zmagati, moraš biti skoncentrirana. Po prekinitvah se rado zgodi, da pade pozornost. Tina je bila danes močna. Pripetil pa se je še en čuden zaplet. Serviserju Andrei Vianellu je zazvonil telefon na glas, pozabil ga je utišati, 40 sekund pred startom. Tino ni zmotilo nič, je pripravljena fizično in mentalno, tehnično pa vsak slep vidi, kako se smuča."

Massi že ob koncu lanske sezone napovedal, da Tina lahko premaga Vonnovo

"Sem Italijan in sem vraževeren po naravi. Zavedal sem se, da je bila proga zaradi spremenjene vidljivosti vedno hitrejša in vedel sem, da so bile tekmovalke, ki so hitre v zgornjem delu, lahko nevarne in tako je tudi bilo. Američanka Laurenne Ross je s startno številko 26 prišla precej blizu, kljub temu da ni tehnično tako dobro podkovana kot Tina. Ampak v smuku štejejo materiali in sneg je naredil svoje danes. Čakati je bilo treba do konca, a videlo se je, da je imela Tina danes eno drugo predstavo," je dogajanje na tekmi strnil Massi.

Massi je že ob koncu lanske sezone, ko je Američanka Vonnova osvojila 1980 točk, napovedal, da je lahko Tina letos še boljša in da lahko podre Maierjev mejnik: "To je bila drzna izjava, vem. Sem vedel, da to, kar smo naredili lani, ni bilo povsem najboljše. Če smo bili s tistimi materiali in po takšni sezoni, kot je bila lanska, na koncu tam, kjer smo bili, je imela Tina v novi sezoni še veliko rezerv in sem bil prepričan, da lahko osvoji veliki globus. Ta globus smo imeli na dosegu rok že dve ali tri sezone, zdaj pa ji zares pripada." Zasluge za uspehe v hitrih disciplinah ima tudi serviser Vianello, ki je kot pravi Massi, naredil čudeže z materiali: "Potrebujemo pa človeka, ki bi se ukvarjal le še z materiali za hitre discipline, potem bi Tina postala zares nevarna tudi v smuku."

Rekordnih 2000 toč in zmage v vseh disciplinah

Z današnjo zmago je Tina presegla rekordnih 2000 točk, osvojenih v eni sezoni svetovnega pokala Avstrijca Hermanna Maierja, ter v eni sezoni zmagala v prav vseh disciplinah, kar je doslej uspelo le dvema smučarkama, Petri Kronberger in Janici Kostelić, in enemu smučarju, Marcu Girardelliju.

Slovenski uspeh je dopolnila Ilka Štuhec, ki je za Mazejevo zaostala 1,23 sekunde ter je z desetim mestom osvojila svoj letošnji najboljši dosežek na smukih ter drugi smukaški izid v karieri. Tretja Slovenka Vanja Brodnik pa je za malenkost zgrešila smukaške točke, z zaostankom 3,33 sekunde je zasedla 32. mesto med 40 uvrščenimi.

Le še točka od smukaškega globusa

Mazejeva si je predčasno zagotovila že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mali kristalni globus za zmago v posebnem veleslalomskem seštevku. Le korak je oddaljena od smukaškega globusa. Od poškodovane Vonnove, vodilne v smukaškem seštevku, zaostaja le še eno točko. Mazejeva je v vodstvu tudi v superveleslalomskem seštevku, v slalomskem seštevku pa je na drugem mestu. Dobila je tudi seštevek superkombinacije, vendar pa v tej disciplini več ne podeljujejo malih kristalnih globusov.

Mazejeva že v petek odlična

Že v petek je 29-letna Korošica z drugim mestom v superveleslalomu osvojila rekordne 19. stopničke v eni sezoni, po 18 sta jih zbrali tudi Hanni Wenzel iz Liechtensteina in Švedinja Pernilla Wiberg, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je prednost pred zasledovalkami dvignila na več kot 1000 točk.

Mazejeva pred tekmo ni skrivala, da si na današnjem smuku želi zmago. "Letos mi v smuku še ni uspelo zmagati in to si želim. Proga tukaj mi ustreza, material je dober, počutim se dobro in upam, da lahko zmagam," je v petek napovedala Črnjanka.