Novo mesto. »Otroka, stara dvanajst oziroma trinajst let, sta čakala na kinopredstavo v Planetu Tuš. Stala sta pri biljardu, ko sta do njiju pristopila dva fanta, stara zagotovo več kot dvajset let, in od njiju zahtevala denar. Otroka ga nista hotela dati, zato sta ju nasilneža udarila z glavo v obraz. Otrokoma je uspelo uiti v dvorano in poklicati starše, ki so prišli po njiju,« nam je o dogodku, ki se je zgodil januarja, pripovedoval eden od gostov lokala na avtobusni postaji. Nihče ni poklical policije. Naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan, pravi, da se ljudje zaradi morebitnega maščevanja bojijo prijavljati takšne dogodke. Pa tudi, da policija ne ukrepa, kot bi morala.

»Žal do nas prijava ni prišla,« pravi vodja operativno-komunikacijskega centra pri PU Novo mesto Robert Perc. Prepričan je, da če bi takrat očividci, med katerimi so zagotovo bili tudi odrasli ljudje, stopili skupaj, bi se zadeva gotovo končala drugače. »Seveda od nikogar ne moremo zahtevati, da se izpostavi v takšnih primerih. Toda če je treba pomagati človeku, ki je žrtev kaznivega dejanja, ima vsak pravico in celo dolžnost vsaj poklicati policijo. Danes ima že vsak pri sebi mobilni telefon. In klic na 113 nič ne stane, klicatelj je lahko anonimen. Pomembno je, da dobimo informacijo, kje in kaj se dogaja ter koliko ljudi je vpletenih. To je osnova, da sploh lahko ukrepamo.«

Nasilje na avtobusni postaji

Podatki o prejšnjih kršitvah nekega storilca policiji omogočajo vsako nadaljnjo kršitev obravnavati bolj učinkovito, vsaka prejšnja pa je za storilca oteževalna okoliščina, kar vpliva na izvedbo postopka oziroma na stopnjo sankcije. Ker je pogosto pri storilcih prisoten tudi alkohol, policisti skupaj z inšpekcijskimi službami izvajajo poostrene nadzore, zlasti v lokalih na območju novomeške avtobusne postaje. V štirih primerih so že sprožili postopke o prekršku zaradi točenja alkohola mladoletnim. A za neko trajno rešitev sta policija in inšpekcija seveda premalo, poudarjajo na policiji.

Svoje strahove nam je zaupala tudi Alenka, mati sina in hčere, starih 19 in 22 let. »Otrok zvečer ne upam več pustiti, da gresta iz mesta peš domov mimo postaje, pa čeprav gre le za nekaj sto metrov poti. Zato ju hodimo iskat z avtom. Obema so na avtobusni postaji tudi že grozili.« Policisti res zaznavajo večje število kršitev javnega reda in miru na območju glavne avtobusne postaje, okoliških lokalov, Novega trga in tudi šolskega centra. Zato so tam okrepili prisotnost. Od oktobra lani do danes so na tem območju posredovali v enajstih primerih, štiri prijave so bile anonimne. Zadnja je bila 1. februarja.

Medvrstniškega nasilja se ne sme zamolčati

V tem času so dvema storilcema drznih tatvin in ropa odvzeli prostost, preiskovalni sodnik je zanju odredil pripor. Zaradi nasilnega vedenja so štirje kršitelji dobili plačilni nalog, zaradi vloma so ovadili dva osumljenca. Takšnih dogodkov je nedvomno več, kot je prijav, zato Perc poziva ljudi, naj prijavijo vsako nasilje, saj mora policija odreagirati na vsako, tudi anonimno prijavo. Čeprav ljudje veliko večino teh dogodkov povezujejo z Romi, pa Perc poudarja, da vendarle ni zmeraj tako. Tudi pri vse pogostejših primerih medvrstniškega nasilja in ustrahovanja policija opozarja, naj mladostniki takšnih dogodkov ne zamolčijo, saj se hitro lahko spre-vržejo v izsiljevanja na dolgi rok.

»Tolerance do takšnih dogodkov ne sme biti, treba je prijavljati in pomagati sošolcem,« pravi Perc.