Ravne na Koroškem. Na računskem sodišču so nam potrdili, da so v minulih dneh prejeli pobudo za pregled poslovanja ravenskega zavoda, s katerim so pod eno streho združili kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM). Omenjeni zavod namreč že nekaj časa razburja Ravenčane, saj že od same ustanovitve posluje z izgubo, vse pa poslabšuje še dejstvo, da doslej niso imeli srečne roke pri izbiri vodstva.

Še vedno brez direktorja

Kot trdijo naši viri, očitno stranka SDS poleg občine vodi tudi politiko tega superzavoda, kot ga mnogi imenujejo. »Poleg župana Tomaža Rožena, ki je vidni član stranke SDS, je predsednica komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki daje soglasja k imenovanju direktorja, Suzana Vodnjov, prejšnji direktor je bil Aleksander Kotnik, prav tako član SDS, vodja mladinskega centra oziroma hostla pa je Saša Jelen, prav tako svetnica SDS. Zato je lahko tudi direktor zavoda le njihov strankarski privrženec,« pravijo naši viri. Da to drži, se je že pokazalo po prvem razpisu, na katerega je prispelo sedem prijav za direktorski stolček, člani sveta zavoda pa so med vsemi izbrali prav tako njihovega strankarskega kolega Andreja Erjavca, ki pa si je zadnji hip, ko bi ga svetniki morali že potrditi, premislil in nepreklicno odstopil.

Tako so zdaj spet na začetku. V prihodnjih dneh bo namreč objavljen nov razpis, čeprav bi lahko med neizbranimi kandidati še iskali morebitnega Kotnikovega naslednika. Svet zavoda, pravzaprav njegov predsednik Miran Kert, pa si je privoščili še en hud spodrsljaj. Sklep o tem, da niso bili izbrani, je prijavljenim kandidatom poslal, še preden so o tem člani sploh odločali na seji. Eden od neizbranih, ki se ne želi izpostavljati z imenom, nam je ob tem dejal, da je to nezaslišano in da se obnašajo kot v kakšnem otroškem peskovniku.

Nenamenska poraba evropskih sredstev?

Zaradi poraznega poslovanja pa so od vodstva občine mnogi zahtevali, da ustrezne službe preverijo, kaj se je dogajalo v zavodu zadnji dve leti. Tu so predvsem merili na nadzorni odbor, a je namesto nadzornikov župan imenoval posebno strokovno komisijo, ki so jo sestavljali predstavniki revizijske hiše Loris, ki tudi sicer pregleduje poslovanje občine in občinski uslužbenci. Čeprav so imeli mnogi pomisleke, da bo takšna komisija sploh kaj odkrila, so se navedbe naših virov, da je poslovanje vse prej kot pohvale vredno, izkazale za točne. Skupna izguba ZKŠTM iz poslovanja dosega skoraj 250.000 evrov, skupaj z obveznostmi za naložbe pa znesek, ki ga mora občina najti za zavod, znaša okoli 384.000 evrov. »Občina bo za pokrivanje namenila 200.000 evrov iz proračuna, ki smo ga pravkar sprejeli, razliko pa bomo zapirali z izboljševanjem poslovanja, dvigovanjem prihodkov in zniževanjem stroškov. Slednji se namreč doslej niso nižali,« je priznal župan Rožen. Dodal je, da so stroškovno najbolj problematični športni objekti, ki jim ne morejo ubežati. »Žal nas infrastruktura, ki jo imamo na Ravnah, za 12.000 občanov in njeno vzdrževanje veliko stane in nam prinaša tudi izgubo,« pravi Rožen. Na Ravnah imajo namreč kar dva bazena, pet telovadnic, sodoben atletski stadion, center za tenis in smučišče na Poseki. In kaj bodo naredili, da bodo poslovanje izboljšali? »Prodati ne moremo nič, vse objekte lahko le poskušamo čim bolje tržiti. Še zlasti hostel Punkl in športni zavod, ki je zdaj obnovljen,« pravi župan.

A zlasti Punkl je zgodba zase. Med drugim so na Ravnah zanj prejeli dobrih 400.000 evrov evropskega in državnega denarja, a mladinske dejavnosti v njem sploh ne izvajajo, saj so lani za delovanje mladih načrtovali mizernih 4750 evrov. Naši viri menijo, da gre za očitno nenamerno porabo namenskega denarja in je vse skupaj zrelo za kriminalistično preiskavo. Punkl je namreč lani ustvaril manj kot 2000 evrov prometa na mesec ali borih 65 evrov na dan. Župana smo zato vprašali, ali bo za vse to sploh kdo odgovarjal. »Tako trenutno vodstvo kot tudi prejšnji direktor Kotnik krivdo za vse valita na občino. Delno krivdo priznavamo, žal pa nekdanjega direktorja ne moremo kaznovati. Navsezadnje nepravilnosti, ki bi kazale na nezakonitosti, nismo zaznali,« je dejal Rožen.