Steklarna Hrastnik v izboru Zlata nit sodeluje tretje leto zapored, med finaliste pa se uvršča prvič. Podjetje, ki je še leto 2009 končalo s petimi milijoni izgube, je lani ustvarilo dobrih 51 milijonov evrov prihodkov oziroma kar 30 odstotkov več kot v letu 2009 in je tako dobro pripravljeno na prihodnost.

»Vzpostavili smo prilagodljivo proizvodnjo in sposobni smo izdelati nišne in tehnično najzahtevnejše steklarske izdelke,« pojasnjujejo v vodstvu podjetja, kjer se zavedajo, da jim brez vlaganj v raziskave in razvoj ne bo uspelo držati koraka s konkurenco. »Zato smo odprli razvojni center za raziskovanje nanomaterialov v steklarstvu in avtomatizacijo proizvodnje.« Bistven del sanacije Steklarne Hrastnik je bila tudi nova kadrovska strategija. V treh letih ji uspelo dvigniti dodano vrednost na zaposlenega za 55 odstotkov, na današnjih 29.426 evrov, pri čemer ji je bil v pomoč tudi kompetenčni center Steklar, v okviru katerega razvija ustrezna znanja in kompetence zaposlenih.

Vrednote Steklarne Hrastnik so prilagodljivost, gospodarnost, odgovornost, ustvarjalnost, inovativnost in timsko delo, njena specifika pa eno najčistejših stekel na svetu. »V steklarni izdelujemo tehnično zelo zahtevne izdelke. Izdelamo pa lahko tudi manjše količine in se prilagodimo povsem izvenserijskim zahtevam naročnika. Sodelovanje z naročnikom gre lahko tako daleč, da izdelek razvijemo skupaj,« so povedali v podjetju, katerega pomembna strateška odločitev je bila umestitev izdelkov v višji cenovni razred.

V vodstvu vedo, da vse to ne bi bilo možno brez zadovoljnih, motiviranih in ambicioznih zaposlenih, zato ves čas vlagajo v zaposlene in nadgrajujejo kadrovsko strategijo na osnovi povratnih informacij, ki jim jih posredujejo sodelavci. »Zavedamo se, da lahko k bolj inovativnemu okolju prispeva prav vsak zaposleni. Zaposlene spodbujamo, da predlagajo izboljšave in jih nagrajujemo za inovativnost. Spodbujamo tudi timsko delo, rezultati takega sodelovanja pa se so še s katerim smo želeli izboljšati del procesa v proizvodnji namiznega stekla, ki ni potekal optimalno,« pripovedujejo v steklarni.

V osebni in strokovni razvoj zaposlenih bodo v Steklarni Hrastnik vlagali tudi letos. »Strategija razvoja zaposlenih je usmerjena v to, da ključnim kadrom in talentom skrbno načrtujemo karierno pot, se še skrbneje posvečamo njihovemu izobraževanju in jih obenem postavljamo pred vedno nove izzive,« pravijo v podjetju, ki je že sodelovalo tudi v projektu Zaposlitveni izziv, projektu spodbujanja zaposlovanja pri najboljših zaposlovalcih, ki ga vodijo Zavod RS za zaposlovanje, družba Dnevnik, Združenje Manager in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. slo