Po pričakovanju je bilo najbolj vroče v debati o zloglasnih radarjih, še posebej po tem, ko so mestni svetniki v četrtek podprli začetek pogajanj mestnega vodstva z Iskro Sistemi za sporazumno prekinitev pogodbe o modernizaciji semaforskega sistema, ki je do radarjev pripeljal.

Mikl: Kdor dela, tudi greši

Podžupan Milan Mikl je na soočenju prevzel odgovornost za nepremišljeno potezo aktualne mestne oblasti in dodal, da kdor dela, tudi greši. Napačno je bilo postaviti toliko radarjev naenkrat, je dejal in zagotovil, da bo v primeru sporazumnega dogovora Mestna občina Maribor nosila zgolj dejanske stroške za urejanje nekaterih križišč, ki je že bilo opravljeno. O morebitnih stroških in tem, kdo bi jih moral nositi, ni želel govoriti.

Kandidatka SDS Andreja Špernjak odgovornosti za ravnanje njenih strankarskih kolegov, ki so v mestnem svetu radarje podprli, ni želela prevzeti, saj doslej v lokalni politiki ni sodelovala. Je pa vesela, da je to storil Mikl. Kot je dejala, je ob prihodu nove mestne oblasti najprej potrebno stavbo počistiti, nato pa začeti graditi na novo.

Iz propadlega projekta se morajo naučiti vsi

Kandidat SD Matevž Frangež je prepričan, da prekinitev pogodbe z Iskro ta trenutek ni najbolj pametna odločitev, vsaj dokler pristojni organi ne odločijo o morebitni ničnosti pogodbe. Iz tega propadlega projekta bi se po njegovem morali vsi nekaj naučiti, tisti, ki so zanj odgovorni, pa bi morali odškodninsko in kazensko odgovarjati.

Podobnega mnenja je bil tudi edini nestrankarski kandidat Andrej Fištravec, ki mu je današnja anketa Večera tudi kazala najbolje. Bilj je realističen in dejal, da na koncu stroške vselej nosijo občani, zato predvideva, da bo te verjetno potrebno plačati iz proračuna. Ob tem je dejal, da verjetno ni nihče tako neumen, da bi začel občanom pošiljati globe, prav tako pa meni, da bi morali odgovorni za morebitno škodo odgovarjati sami.

Z mestnim svetom lahko dobro sodeluje le nekdo, ki ni obremenjen s preteklimi dogodki

Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičnost in razvoj, ki je projekt podprla, je zatrdila, da so bili njihovi svetniki zavedeni, ker so zaupali strokovnim službam, zato zahtevajo odgovornost direktorice mestne uprave in njenih podrejenih.

O sodelovanju v primeru izvolitve z aktualnim mestnim svetom, ki se očitno nima namena razpustiti, so bila mnenja različna. Medtem ko Mikl in Špernjakova tam ne pričakujeta težav, enako meni tudi kandidat Liste za Maribor Andrej Ketiš, ki je dejal, da le kandidat, ki ni obremenjen s preteklimi dogodki v mestni politiki, lahko dobro sodeluje z mestnim svetom.

Koalicija ob dobrem programu sploh ni potrebna

Kandidat NSi Avgust Heričko je prav tako pripravljen sodelovati z vsemi, saj koalicija po njegovem ob dobrem programu sploh ni potrebna, kandidat LDS Milan Razdevšek pa je priznal svoj del krivde njegove stranke za razmere v mestu. Kot je dejal, je nekdanjemu županu Francu Kanglerju uspelo razbiti tudi LDS, ki je na koncu imel v mestnem svetu le še Tomaža Orešiča.

Odločna, da z mestnim svetom v tej sestavi ne bo sodelovala, pa je Monika Piberl (Glas žensk), ki je zgrožena, da svetniki ne berejo gradiv, zdaj pa krivdo prelagajo na druge. Zato se z njim namerava pogajati tako dolgo, da se bodo ti vendarle odločili za odstop.

Večina kandidatov nasprotuje tudi aktu o sistemizaciji delovnih mesto v mestni upravi, ki ga je tik pred volitvami in brez dogovora s sindikatom podpisal Mikl. Fištravec, ki je imel tokrat v dvorani najbolj bučno podporo, pa je napovedal, da bo dokument razveljavil že prvi dan po svoji izvolitvi.