Film Poletje z Antonom slovenske režiserke Jasne Krajinovič je zgodba o dečku, ki poletje preživi v enem od ruskih vojaških vadbenih kampov. Ti so postali med mladimi, ko je oblast prevzel Vladimir Putin, zelo priljubljeni. Po projekciji v Kosovelovi dvorani bo sledil tudi pogovor z režiserko.

Tudi letos se dokumentarni filmi dotikajo nadvse različnih tem. Kraljica Versaillesa Lauren Greenfield je komični film o gospodarski krizi v ZDA, Palestinec Emad Burnat je posnel film Pet razbitih kamer, ki prinaša sistematično beleženje podob z zasedenih območij.

Film Čuvarji Drora Moreha je dokumentarec o izraelski obveščevalni službi Shin Beta. Pred kamero spregovori šest nekdanjih direktorjev službe, ki se strinjajo, da v boju proti terorizmu ni morale.

Veliko obljublja tudi film soba 237 Rodneya Ascherja, ki je na dober odziv naletel že na festivalu Sundance in v Cannesu. Ascher se posveti številnim interpretacijam kultne grozljivke Sijanje Stanleya Kubricka.

Retrospektiva bo tokrat namenjena legendarnemu ameriškemu dokumentaristu Fredericku Wisemanu, ki se vedno znova posveča ameriškim institucijam, od šol, bolnišnic do vojašnic. Snema po pravilu "muhe na stropu", v dogajanje se ne vmešava, ga ne interpretira. V sklopu festivala bo na ogled osem filmov.

Festival dokumentarnega filma, ki poteka pod okriljem Cankarjevega doma, bo do 9. marca na ogled tudi v Kinodvoru in Slovenski kinoteki.