Izjava Alenke Bratušek, da bo kot predsednica vlade pozvala vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov ali celo etično spornih potezah, da sami odstopijo, je včeraj močno odmevala v javnosti.

Na Černačevem ministrstvu najbolj glasni

Prva »žrtev« možnosti, »da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno, predvsem zato, ker spadajo v krog ene same politične stranke«, je včeraj postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja geodetske uprave Gregor Klemenčič (član SDS), ki je bil na to mesto imenovan v začetku februarja. Kot so včeraj sporočili z vlade, je Klemenčič presodil, »da mu v tem trenutku zaradi političnega pritiska nove predsednice vlade na stroko ne bo uspelo strokovno in odgovorno voditi geodetske uprave«. Ob tem je zanimivo, da je do prvega tovrstnega odstopa prišlo ravno v organu v sestavi ministrstva za infrastrukturo in prostor, od koder je prihajalo v zadnjem obdobju vse več informacij o menjavah in premeščanjih pravih kadrov«, predvsem blizu stranke SDS. Ministrstvo Zvonka Černača se je sicer tudi prvo odzvalo na sredino izjavo Bratuškove in jo označilo za »grožnjo demokratični družbi«.

Čeprav bi morala vlada Janeza Janša, ki trenutno opravlja samo še tekoče posle, zaradi vedno večje krize po besedah nove mandatarke pakirati kovčke, ne pa parkirati svojih ljudi na stolčke, je na včerajšnji seji sprejela vrsto kadrovskih odločitev. V strokovno komisijo za vodenje izbirnega postopka v zvezi z razpisom za dodelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje je imenovala državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje (MIZKŠ) Mojco Škrinjar (SDS), Kristino Šteblaj, ki je po odhodu DL iz vlade prevzela vodenje direktorata za proračun na finančnem ministrstvu, in Gašperja Dovžana, ki je bil za vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo imenovan v začetku februarja. Dovžan, ki je na tem mestu zamenjal Ksenijo Mihovar Globokar, je bil v prvem mandatu Janševe vlade svetovalec za mednarodno področje v premierjevem kabinetu. Vlada je včeraj za obdobje petih let imenovala tudi generalnega sekretarja ministrstva za pravosodje in javno upravo Janeza Lampeta (NSi). Novi direktorat za pravosodje bo vodil vršilec dolžnosti direktorja Matija Vidmar, medtem ko je glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve postal dosedanji vršilec dolžnosti Mitja Perko. Alojz Pörš je bil imenovan za vršilca dolžnosti direktorja javne agencije za železniški promet.

Delovno mesto v nazivu iste stopnje oziroma odpravnina

Odhajajoča vlada je soglašala z Andrejo Valič Zver kot direktorico Študijskega centra za narodno spravo, v svet tega zavoda pa so za predstavnika ustanovitelja imenovali Jerneja Letnarja Černiča in Jožeta Dežmana. Slednji je bil za pet let na čelo državnega arhiva imenovan sredi letošnjega januarja.

Direktor urada za mladino Peter Debeljak ne vidi »potrebe, da bi nova vlada za dosego ustreznih kadrovskih rešitev iskala alternativne poti, kot so recimo različni javni pozivi.« Debeljak je bil v času prve Janševe vlade šef kabineta tedanjega šolskega ministra Zvera, sedanja vlada pa mu je mandat, čeprav mu poteče šele julija, dodelila že v začetku februarja.

Po mnenju dr. Rajka Pirnata bi morala biti vlada, ki opravlja tekoče posle, pri imenovanjih zadržana. Poziv Alenke Bratušek po odstopih pa po njegovih besedah ni bila najbolj pametna poteza, zlasti pa nima nobene pravne podlage.