Božidar Novak, ustanovitelj skupine Spem, vplivni strokovnjak za komuniciranje, je v začetku leta na sedežu Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture predstavil svojo novo knjigo z naslovom Prestolnica.

Veliko črnila je porabil za opisovanje tega, da je prvi Slovenec, ki se je vpisal na specializirani študij za lastnike in predsednike podjetij na poslovni šoli Harvard. Poglavje je namenil temu, kako je študijske klopi žulil skupaj z nekdanjim supermodelom Tyro Banks, ki je sprva ni prepoznal.

Študent in predavatelj na Dobi

Bralec v tem berilu izve še to, da je moral študij prekiniti, ker si je na Novi Zelandiji zlomil nogo. In da se je pred časom izpisal iz registra lobistov, ker »pisatelji nismo lobisti«.

Z besedo pa harvardski študent ni omenil dejstva, da je postal konec leta 2011 diplomant mariborske zasebne fakultete Doba. Tega svojega dosežka tudi ne omenja na Spemovi spletni strani. Tam piše, da je diplomiral iz ekonomije in da se je izobraževal še na specialističnih študijih v Washingtonu, New Yorku in Los Angelesu.

Vir, ki ne želi biti imenovan, nam je sporočil, da je Novakov študij potekal neobičajno ekspresno, na predavanja naj Novak ne bi hodil in tudi diplomske naloge ni nikoli spisal. Njegov študij je zanimiv tudi zato, ker je njegovo ime na spisku gostujočih predavateljev beograjske podružnice zasebne fakultete.

Dobo smo prosili za podrobnejša pojasnila. Po besedah Polone Baloh z Dobe se je Božidar Novak jeseni 2010 neposredno vpisal v tretji letnik programa Marketing, in sicer v skladu z merili za prehode med študijskimi programi, ki veljajo za vse visokošolske ustanove v Sloveniji. Novak je namreč nekoč končal višješolski študijski program na Visoki ekonomsko-komercialni šoli Univerze v Mariboru. Do jeseni leta 2011 je opravil vse študijske obveznosti po programu Marketing in je z njimi zbral 180 točk ter si pridobil strokovni naslov diplomant marketinga.

Pisatelj ni pisal diplomske naloge

Pisatelj Novak ni napisal sklepnega diplomskega dela. To namreč ni nujno, pojasnjuje Balohova, saj način zaključka študija opredeli visokošolska ustanova v akreditiranem programu, pri čemer mora biti seštevek vseh obveznosti skladen z zakonom. Potemtakem lahko študent Dobe namesto diplomskega dela opravi dodatna predmeta. To je Novak tudi storil.

Seveda smo želeli od Novaka izvedeti, kako se spominja svojega mariborskega študija in zakaj se je odločil diplomirati na Dobi, če je sočasno študiral v Bostonu. Zakaj se javno ne pohvali, da je diplomant Dobe? Zakaj uspešni podjetnik potrebuje formalno izobrazbo fakultete, na kateri je nekoč diplomiral tudi Franc Kangler?

Novak pojasnil ni maral dajati. »Povem samo to, da imam namen v doglednem času doktorirati,« je dejal in nam med drugim zaupal še novici: pred desetimi dnevi je diplomiral na Harvardu, angleški prevod knjige pa bo spomladi predstavil v New Delhiju.