Sprva je kazalo, da bo osrednja debata na seji mestnega sveta tekla o letošnjem občinskem proračunu, vendar je mestna uprava tik pred sejo poskrbela za presenečenje. Tisti mestni svetniki, ki nočejo odstopiti s položajev, so namreč dobili v obravnavo nepričakovan predlog v zvezi z razvpitim »radarskim« javno-zasebnim partnerstvom.

In sicer naj bi svetniki soglašali s sporazumno razvezo pogodbe z Iskro Sistemi. Občina naj bi na podlagi takšnega dogovora odkupila obnovljeno semaforsko signalizacijo, koliko bi za to plačala, pa naj bi se dogovorila na pogajanjih, za katera naj bi svetniki pooblastili vršilca dolžnosti župana Milana Mikla.

Iskra hoče denar

Komaj 21 vrstic dolga obrazložitev predlaganega sklepa je razkrila, da so bili vodilni občinarji 30. januarja na sestanku na sedežu Iskre Sistemov v Stegnah. Vodstvo podjetja jim je tistikrat sporočilo, da noče več čakati na obetani zaslužek. Na izbiro jim je dalo tri opcije.

Po prvi ponujeni možnosti naj bi mestno redarstvo začelo nemudoma razpošiljati položnice kršiteljem prometnih predpisov. Iskrine naprave so do zdaj zabeležile že več kot 131.000 prekoračitev hitrosti, skupna vrednost zaračunanih glob pa bi presegla pet milijonov evrov. Druga opcija je sklenitev omenjenega sporazuma, ki naj bi bil po neuradnih ocenah vreden najmanj sedem milijonov evrov. Če pa se občina ne bo odločila ne za prvo ne za drugo možnost, bo podjetje iz poslovnega sistema Dušana Šešoka vložilo 126 milijonov evrov vredno odškodninsko tožbo.

Tožbenega zneska nočejo komentirati

Kako so prišli do tega astronomskega zneska, ki za 30 milijonov evrov presega letošnje načrtovane proračunske prihodke Mestne občine Maribor? »Za zdaj nismo vložili še nikakršne tožbe in tako navedenega zneska tudi ne moremo komentirati,« je sporočil Dušan Šešok, predsednik uprave Iskre. »Seveda pa bi bil v primeru tožbe znesek dovolj visok, da bi pokril naše dejanske in oportunitetne stroške ter izgubo posla.«

Mestni svetniki, ki niso del večinske koalicije Franca Kanglerja, so izrazili začudenje nad Miklovim predlogom. Tudi zato, ker je mestna uprava o sestanku z vodstvom Iskre molčala kar mesec dni in ker zdaj s sklepom hiti in ga hoče sprejeti še pred 17. marcem, ko bodo predčasne županske volitve.

Iz predlaganega sklepa ni bilo razvidno, kaj se bo zgodilo s spornimi merilniki hitrosti, saj se v dogovoru omenja zgolj prometna signalizacija. Vili Eisenhut, direktor občinskega urada za komunalo, promet in prostor, je s tem v zvezi pojasnil, da so bili stacionarni merilniki za merjenje hitrosti zmeraj last Iskre Sistemov, zato bi jih v primeru razveze pogodbe Ljubljančani odstranili.

Hitenje s sklepom je nenavadno tudi zaradi tega, ker bo računsko sodišče v svoji reviziji v kratkem sporočilo svoje stališče, ali je bilo občinsko postopanje v najbolj razvpitem javno-zasebnem partnerstvu (ne)pravilno in ali je pogodba zato nična. Obenem pa se v kratkem pričakuje tudi mnenje komisije za preprečevanje korupcije, ki je tudi že sprožila postopke za ugotovitev ničnosti pogodbe. Opozicijski svetniki so zato predlagali, da naj se sklep zamrzne in naj se počaka na volitve.

Frangež: Potrjen sklep Miklova predvolilna poteza

»Vseskozi se mi očita, da sem Kanglerjeva podaljšana roka. Zdaj, ko hočem narediti nekaj dobrega za Maribor, pa ste proti,« je temu predlogu nasprotoval Mikl. Seveda je Kanglerjeva koalicija s 17 glasovi za sprejela predlagani sklep, proti je glasovalo pet svetnikov.

Takšen razplet je razburil županskega kandidata Matevža Frangež (SD), ki je prepričan, da bi moralo problem radarjev razrešiti novo mestno vodstvo: »Sporazumna razveza pa je sprejemljiva le, če so pred tem znane vse finančne posledice razveze. Brez tega je lahko ta korak za mesto izjemno škodljiv in zgolj všečna predvolilna poteza županskega kandidata Mikla.«