Juternji: Opozicija skrajšala muke vladi

Hrvaški Jutarnji list piše, da je opozicija skrajšala muke Janševe vlade, ki je enega za drugim izgubljala koalicijske partnerje in podporo v parlamentu, potem ko je v začetku januarja protikorupcijska komisija sporočila, da premier ne more pojasniti izvora dela svojega premoženja.

V Jutranjem listu pišejo, da naj bi v vladi, v kateri so doslej dominirale desno usmerjene stranke, zdaj imela večino levica. Ob tem pa opozarjajo, da je vse skupaj še vprašljivo in spominjajo, da so tukaj tudi stranke, ki so se pred letom dni že parafirale koalicijski sporazum z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo (SD, DL, DeSUS), na koncu pa so se vseeno »priklonile Janši«.

Portal Index piše, da je Alenka Bratušek prva ženska na čelu Slovenije in da bo imela polne roke dela. Izpostavljajo, da bi morala biti njena prva naloga, da s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem postavi piko na i pri sporu glede Ljubljanske banke in zagotovi ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

Bratuškova je sicer za Večernji list že zatrdila, da težav ratifikacijo pristopne pogodbe ne bo. Večernji list sicer opozarja, da prva političarka v zgodovini Slovenije, ki je dobila priložnost sestaviti vlado, nima veliko političnih izkušenj. Dodajajo, da je zamenjala že kar nekaj strank, da je po izobrazbi tekstilna inženirka in magistrica menedžmenta ter da je delala v državni administraciji in bila direktorica za državni proračun.

Avstrijski mediji dvomijo, ali bo Bratuškovi uspelo stopiti iz sence Zorana Jankovića

Dunajski Der Standard članek začne s šalo, aktualno v času krize s konjskim mesom: Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković. V Sloveniji dvomijo, ali bo Bratuškovi uspelo stopiti iz sence močnega župana Ljubljane Zorana Jankovića, piše časnik.

V svojem prvem govoru je govorila o normalizaciji Slovenije ter dialogu s socialnimi partnerji in civilno družbo. A Bratuškova ne bo le težko znova vzpostavila zaupanja v politiko, temveč bo imela težave tudi pri iskanju soglasja znotraj heterogene koalicije štirih strank. Njena prednost pa je, da se je več let ukvarjala s proračunom, saj bo to ključno vprašanje v prihodnjih mesecih, piše časnik.

Navaja še nedavni tvit stranke SDS o dolžini njenega krila ter zaključi, da je Bratuškova v sredo nosila hlače.

Die Presse pa poroča, da je Alenka Bratušek v sredo zvečer dobila mandat za sestavo vlade, dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier pa se je moral posloviti. Vendar pa bo zaradi velikih razlik v pogledih oblikovanje nove koalicije težavno, zaključuje.

Podobno piše Kronen Zeitung, ki dodaja, da se je moral Janša soočiti z očitki o korupciji in protesti državljanov. Obnašanje premiera je vodilo v globoko politično krizo, v kateri je izgubil koalicijske partnerje.

Kljub temu pa Janša kot politik še ni na koncu kariere. Že večkrat so mu napovedovali konec, a se je vedno znova postavil na noge in v opoziciji bo verjetno zavzel zanj značilno trdo obnašanje, ki je že v preteklosti oteževalo delo premierom, zaključuje časnik.

Švicarji so mnenja, da je možnost konfliktov v novi koaliciji velika

Švicarski Neue Zürcher Zeitung na spletni strani piše, da v medijski senci sosede Italije tudi Slovenija doživlja vladno krizo. Po dolgi agoniji je koalicije Janeza Janše konec, je pa vprašanje, ali bo prvi ženski na čelu slovenske vlade sploh uspelo oblikovati kabinet. Možnost konfliktov v novi koaliciji je velika, saj liberalna Državljanska lista že grozi, da ne bo sodelovala, če je ne bodo prepričali predlogi levo usmerjenih strank.

Janša je s svojim avtoritarnim obnašanjem in teorijami politik, ki polarizira. Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše NZZ.

Tržaški dnevnik Il Piccolo ugotavlja, da Bratuškovo čakajo zahtevne naloge. Gospodarstvo je v kolapsu, socialna klima pa zelo napeta. Ljudje so svoje nezadovoljstvo že večkrat izrazili na cestah in trgih prestolnice. Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.

FAZ: Večino v parlamentu povezuje zgolj nasprotovanje Janši

Nemški časnik Frankurter Allgemeine Zeitung pa v tiskani izdaji piše, da še ni jasno, na kakšni programski podlagi se bo sploh oblikovala nova vlada, saj da novo večino v parlamentu povezuje praktično samo nasprotovanje Janši. Za morebitno vlado se namreč niti ne ve, če bo obstala ali pa bo Slovenijo samo pripeljala do predčasnih volitev.

Nasprotovanje Janši pa po pisanju FAZ ni povezano z varčevalno politiko njegove vlade, temveč je jabolko spora predvsem sanacija največjih slovenskih bank, ki so leta in leta podeljevala milijonske kredite politično dobro povezanim "tajkunom" in paradržavnim podjetjem. Z načrtovano ustanovitvijo slabe banke in državnega holdinga pa bi se po vsej verjetnosti razkrile zakrite informacije o teh kreditih ter druge politične in kriminalne naveze. Slabo banko in holding pa je leva opozicija že želela neuspešno preprečiti z morebitnim referendumom, zdaj pa so taiste stranke že napovedale, da do ustanovitve teh institucij ne bo prišlo in da se bodo banke dokapitalizirale iz davčnih prilivov.

Problem morebitne nove vlade pa bo poročanju FAZ, da bo morala mednarodnim finančnim trgom hitro razložiti, kako bo zagotovila politično stabilnost in kako bo nadaljevala reforme, ki jih je začela Janševa vlada.

Kot so zapisali v nemškem Spieglu, je Janša nezaupnico dobil zaradi korupcijskih obtožb, pred Bratuškovo pa so sedaj težka pogajanja za sestavo koalicije. Kot še poudarjajo pri nemškem časniku, je Bratuškova v svojem včerajšnjem govoru pokazala rahlo odstopanje od Janševe stroge varčevalne politike.

Britanci ugibajo o denarni pomoči Sloveniji

Britanski BBC poroča, da je vlada v Sloveniji, ki jo pretresajo gospodarska kriza in obtožbe o korupciji, padla. Parlament je odstavil konservativnega premiera Janeza Janšo, potem ko so njegovo koalicijo zapustile manjše stranke zaradi januarskega poročila KPK. Poslanci so mandat za sestavo nove vlade podelili opozicijski voditeljici Alenki Bratušek, ki bo postala prva ženska na premierskem položaju po osamosvojitvi Slovenije.

BBC še piše, da je Slovenija v globoki recesiji z več kot 12-odstotno brezposelnostjo in predvidenim dvoodstotnim krčenjem BDP v letošnjem letu. Ugiba se, da bo morala Slovenija zaprositi za mednarodno pomoč, saj bo morala v prihodnjih mesecih vrniti dve milijardi evrov dolga.

»Problem Bratuškove je, da njena levosredinska stranka teži k bolj k rasti orientirani politiki, hkrati pa problemi v bančnem sektorju zahtevajo precej ortodoksne rešitve,« je za BBC povedal Timothy Ash, tržni analitik iz Standard Banke. »Slovenija se nekako giba vzporedno z Italijo, kar se tiče trendov teženja k politični nestabilnosti,« je še povedal.

Ocene kažejo na to, da bi posojilo Slovenije, ki ga potrebuje, lahko znašalo tudi do 5 milijard evrov. Taka zadolžitev bi bila za državo lahko nerodna, glede na to, da se evro območje trenutno spopada s problemi kot so Španija, Italija, Portugalska in Ciper.

Slovenija se je znašla v najhujši ekonomski in politični krizi, od kar se je odcepila od Jugoslavije

Al džazira, ki o Bratuškovi piše kot finančni strokovnjakinji iz opozicije, je zapisala, da se je prva slovenska premierka znašla pred zahtevno nalogo, da uskladi zahteve potencialnih koalicijskih partnerjev kljub najhujši gospodarski in politični krizi, v kateri se je Slovenija znašla od kar se je leta 1991 odcepila od Jugoslavije.

Reuters piše o Sloveniji kot podalpski deželi, kjer bo naloga nove levosredinske mandatarke, da zaustavi transformacijo nekdanje post-komunistične zvezde v kandidatko, ki jo morda čaka izstopit iz evro območja. Kot so zapisali, je brezposelnost v Sloveniji najvišja v zadnjih štirinajstih letih, bančni sektor pa težijo slaba posojila. Špekulacije namigujejo, da se brez nujne reforme Slovenija kmalu ne bo več mogla sama financirati.