Kaj je pokazal prvi del svetovnega prvenstva?

Tako kot smo bili po prvi tekmi veseli nepričakovane izjemne uvrstitve Jelenka, smo bili po ekipni tekmi razočarani, ker smo izbrali napačno mažo za smuči. Do spodrsljaja je prišlo, ker se je v eni uri vreme neverjetno spremenilo. Marjan Jelenko je imel tako slabe smuči, da proti finskemu tekmecu ni pridobil načrtovane ene minute, ampak jo je izgubil. Ko smo odkrili težave, smo smuči lahko premazali šele zadnjemu tekaču v štafeti Gašperju Berlotu, da smo osvojili vsaj deveto mesto. Če ne bi bilo težav z mažami, bi dosegli načrtovano osmo mesto. Podobne težave je imelo še nekaj reprezentanc.

Kako boste skušali doseči normo Olimpijskega komiteja Slovenije za nastop ekipe v Sočiju, ki je uvrstitev do šestega mesta?

Do zdaj je bila norma osmo mesto, za Soči so jo prav pred letošnjo sezono zaostrili za dve mesti. Poskušali jo bomo doseči na prvi ekipni tekmi svetovnega pokala v naslednji sezoni. Naša težava je, da za moštveno preizkušnjo manjka bolj kakovosten četrti tekmovalec. Jelenko je prvo ime. Berlot ni povsem zacelil poškodbe pred sezono, za nameček se mu dolgo časa ni uspelo prilagoditi na ožje drese za tekme v smučarskih skokih. Oranič mora napredovati v skokih. Plaznik je podlegel pritisku velike tekme.

Pričakovanja za preostali dve tekmi svetovnega prvenstva? Jelenko je znova blestel na skakalnici, zato je izpustil včerajšnji trening.

Čeprav smo na prvi tekmi presegli pričakovanja za tekmo posameznikov, cilji ostajajo nespremenjeni, torej po eden do petnajstega, dvajsetega in tridesetega mesta. Ne glede na četrto mesto z ekipnega sprinta na svetovnem pokalu v Kuusamu je cilj osmo mesto, po tihem pa pričakujemo, da bomo višje. Veliko bo odvisno od priprave smuči, pri kateri sodelujemo z reprezentanco v smučarskem teku. Za zdaj še ne moremo imeti tako kakovostnega materiala, kot ga imajo Rusi.

Nad vašimi dosežki v letošnji zimi je navdušena nekdanja zvezdnica smučarskega teka Petra Majdič, čeprav imate med vsemi v nordijski družini najslabše pogoje za delo.

Pogosto tekmujemo na smučeh Petre Majdič, ki smo jih dobili po koncu njene kariere. Pazimo na vsak evro. Ker moramo veliko opreme kupiti, še bolj varčujemo pri namestitvi na tekmah in treningih. Bivamo v apartmajih, kuhamo si sami, ko smo na pripravah na Pokljuki, živimo v vojašnici, ker je namestitev 15 evrov cenejša kot v hotelu. Da na Pokljuki dodatno privarčujemo, nas vseh deset tekmovalcev in spremljevalcev skupaj spi v eni sobi.

Kaj slovensko reprezentanco loči od velesil?

Smo majhna reprezentanca z le dvema spremljevalcema, menoj in serviserjem, na večini tekem. Velike reprezentance imajo na tekmah po 12 spremljevalcev. Slovenska reprezentanca je zelo mlada, v vrhu so izkušeni tekmovalci, ki so starejši pet do deset let. Nemogoče je pričakovati, da bi bil tekmovalec pri 20, 22 letih že vrhunski tekač na smučeh.

Torej olimpijske igre v Sočiju še ne bodo vrhunec za 21-letnega Jelenka, 26-letnega Oraniča, 22-letnega Berlota...

Imamo visoke cilje za Soči, a vrhunec karier naj bi dosegli na svetovnih prvenstvih 2015 v Falunu in 2017 v Lahtiju ter olimpijskih igrah 2018 v Južni Koreji. Zlasti Jelenko je najbolj nadarjen tekmovalec v zgodovini slovenske nordijske kombinacije. Je odličen skakalec, zelo dober tekač, borben in zaradi psihične trdnosti tudi zelo dober tekmovalec. Vsi so izjemno delavni in se pripravljeni marsičemu odpovedati za uspeh v športu. jo