Ajdovščina, Vipava.Zaradi enostranske odločitve ajdovske družbe v lasti srbskega Nectarja, da letos kljub pogodbi ne bo odkupila predvidenih 1500 ton breskev za predelavo, bo prizadetih vsaj 160 pridelovalcev. Med njimi ni malo tistih, ki so se specializirali samo za Fructal in zanj pridelajo po 50 in več ton breskev na leto.

»V dolini na sto hektarjih površin pridelamo vsaj tisoč ton breskev, ki so primerne le za predelavo. Kaj bodo kmetje naredili z njimi, ne vemo. Takšna odločitev Fructala po več kot štiridesetih letih sodelovanja bo zagotovo zdesetkala število pridelovalcev. Prav tako ne bo obnove, za katero se je zadnja leta zavzemal tudi Fructal in financiral sadike za nove nasade,« je povedal Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, in dodal, da imajo z ajdovskim podjetjem sklenjene dolgoročne pogodbe, ki jih je treba spoštovati, in da zato še ne bodo vrgli puške v koruzo.

Štiri desetletja dobrega sodelovanja

»Do zdaj težav razen pogajanj okoli odkupne cene ni bilo. Nekako bi razumeli odločitev, da bo Fructal zaradi krize zmanjšal odkup, ne pa popolnoma prekinil sodelovanje. Lahko se zgodi, da breskev v naši dolini ne bodo nikoli več odkupovali. V Srbiji namreč veliko vlagajo v nove nasade in zato so dobili ogromno evropskih sredstev. Morda je njihova odločitev povezana tudi s tem,« razmišlja Bajc, ki poudarja, da gre v Vipavski dolini za intenzivne nasade, da jih veliko čaka na obnovo, ki se vrti med 10.000 in 15.000 evri za hektar, da ima več kot 95 odstotkov breskovih nasadov urejeno namakanje iz zajetja Vogršček, okoli 30 odstotkov pa tudi oroševanje – zaščito v primeru spomladanske pozebe.

Luka Jejčič, predsednik uprave ajdovskega Fructala, odločitev družbe zagovarja s tem, da so lani odkupili skoraj 1500 ton breskev po 25 centov za kilogram in višjo ceno sprejeli zaradi višje kakovosti, in to kljub slabim tržnim napovedim. »Ker večine lani odkupljenih breskev v Fructalovi lastni proizvodnji nismo porabili in so zaloge naraščale, smo skušali breskovo kašo prodati vsaj kot surovino. Vendar nam lani ni uspelo prodati niti kilograma zalog sadne kaše, saj je bila cena povsem nekonkurenčna.«

V skrajni sili odkup za breskovo kašo

Ker glede na trenutne proizvodne načrte letos novih zalog breskev za predelavo ne bodo potrebovali, so zadrugo in pridelovalce pozvali, da naj se pravočasno obrnejo na druge potencialne odjemalce. Jejčič jim ponuja rešitev v sili: »Če bodo imeli pridelovalci težave, lahko v skrajni sili ponudimo le odkup z namenom prodaje breskove kaše kot surovine. Vendar bomo lahko v tem primeru zagotovili le nekaj centov dodatka na raven odkupnih cen sosednje Italije.« Predsednik uprave še dodaja: »Seveda to ne pomeni, da se želimo v prihodnje odreči vipavskim breskvam. Glede na proizvodne načrte bomo do leta 2014 porabili zaloge breskove kaše in bomo torej v prihodnjem letu znova zainteresirani za odkup.«