Gasilci so v ponedeljek zvečer pregledali streho in prostore nakupovalnega središča ter ugotovili, da teža snega vpliva na stabilnost strehe. Pri investitorju trgovskega centra Hypo Leasingu so včeraj dejali, da je prišlo na strehi »do nekaterih odstopanj od normalnega stanja«, in hkrati zagotovili, da »v nobenem primeru nihče v centru ni bil ogrožen«.

Po nasvetu vodje gasilske enote so v ponedeljek okoli 20. ure zaradi varnosti izpraznili nakupovalno središče in ga predčasno zaprli. Center sta si takoj ogledala vodja projekta in statik. Svetovala sta, naj ostane trgovina Interspar iz varnostnih razlogov do nadaljnjega zaprta, medtem ko lahko preostali del Qlandie, v katerem je približno 70 lokalov in trgovin, obratuje normalno. Stanje na dve leti starem objektu so si ogledali tudi policisti in inšpektor, statik pa je včeraj izvedel še dodatne analize in laserske meritve. Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor so zgodaj popoldne potrdili, da je objekt varen, zato so ob 15. uri ponovno odprli tudi Interspar.

Toda, kako je mogoče, da pride do takšnih dogodkov, čeprav so pri gradnji upoštevani vsi standardi in zakonodaja? Namestnik direktorja in vodilni statik v podjetju Protim Ržišnik-Perc Zvonko Sajevic pravi, da je zmeraj treba posebno pozornost posvetiti temu, kakšno utežbo lahko streha prenese. »Pozimi je veliko odvisno od tega, kako moker je sneg. Imamo lestvico, po kateri je Slovenija razdeljena na štiri cone, pri čemer se upošteva tudi nadmorska višina. So pa standardi, ki veljajo od leta 2008, bolj definirani kot prejšnji, ko so bile utežbe manjše.« Kot pravi Sajevic, se nekje do 500 metrov nadmorske višine pričakuje, da bo na kvadratni meter strehe teža 120 do 180 kilogramov, moker sneg pa je lahko težak tudi do 300 kilogramov in več. »Seveda so določeni varnostni faktorji, ti so med 1,5 do 1,8. Pri 'normalnem' snegu so strehe sposobne prenesti meter snega, pri mokrem snegu pa je lahko že pol metra preveč,« še dodaja Sajevic. ds