Policisti so v letu 2012 na celotnem območju Policijske uprave Maribor obravnavali 4279 prometnih nesreč, kar je za 5,5 odstotka manj kot leto prej, v njih pa je umrlo 16 ljudi. Ta številka je znatno nižja kot leta 2011, ko je umrlo 27 ljudi, za skoraj tri odstotke je upadlo tudi število huje telesno poškodovanih (107), medtem ko se je lažje poškodovalo 1856 oseb oziroma sedem odstotkov manj kot leto poprej.

Lani 11 odstotkov manj prometnih nesreč kot v letu 2011

Na območju Mestne občine Maribor je bilo lani prometnih nesreč, v primerjavi z letom 2011, manj za enajst odstotkov, skupaj 1791, v njih pa so umrle štiri osebe, dve manj kot leto pred tem. V skladu s trendom v regiji, je bilo tudi na tem območju manj težje (39) in lahko (890) poškodovanih.

Sicer pa policisti ugotavljajo, da je sta bila med smrtnimi žrtvami po dva pešca in dva voznika osebnega vozila, v dveh primerih je bila za to kriva neprilagojena hitrost v kombinaciji z alkoholom, v enem neupoštevanje prednosti pešca na prehodu, v enem pa nepravilna stran in smer vožnje. Med najpogostejšimi vzroki nesreč so sicer premiki z vozilom ter neustrezna varnostna razdalja, medtem ko je neprilagojena hitrost na petem mestu.

Med povzročitelji nesreč je bilo slabih osem odstotkov alkoholiziranih, kar je približno toliko kot leta 2011, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,50 grama alkohola na kilogram krvi. Poslabšala pa se je prometna varnost otrok, saj je bilo v prometnih nesrečah lani udeleženih 60 otrok, leto prej pa 42, a na srečo med njimi ni bilo smrtnih žrtev, medtem ko sta bila dva huje poškodovana.

Najbolj krvav mesec je bil november

V 169 prometnih nesrečah so bili udeleženi tujci. Po navedbah mariborskih policistov se je lani največ zgodilo v mesecu maju (186). Kljub temu je bil najbolj krvav mesec november, ko so zabeležili dve smrtni žrtvi. V naselju se je lani zgodilo 1640, izven naselja pa 151 prometnih nesreč. Pešci so bili udeleženi v 102 prometnih nesrečah, od tega so bili v 12 primerih njihovi povzročitelji.

Policisti so lani na območju mariborske občine na podlagi ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov izdali 621 obdolžilnih predlogov, kar je več kot dvakrat manj v primerjavi z letom poprej, kršiteljem pa so izrekli 11.384 glob ter izdali 39 odločb po hitrem postopku. Ob tem so izrekli še 842 opozoril.