Večerja z zvezdo resničnostnega šova

Osmi marec je dan, ko se lahko dame razvajajo same ali pa jih razvajajo njihovi moški. V restavraciji Dama v Ajdovščini bodo pripravili razvajanje z Janijem Jugovicem, zvezdo resničnostnega šova Gostilna išče šefa. Poleg njega bodo kuhali tudi člani druge generacije s kuharske akademije, šole kuhanja, namenjene mladim brezposelnim, ki želijo dobiti priložnost. Akademija je nastala po vzoru in ob pomoči podobnega projekta socialnega podjetništva slovitega Jamieja Oliverja (na sliki). Njegov projekt Fifteen je svetovno znan, njegovi učenci so postali televizijske zvezde. Našim učencem se to še ni zgodilo, so pa že člani prve generacije gostovali v Jamiejevi restavraciji v Londonu in kuhali v kuhinji, v kateri snema svoj televizijski šov prav zvezdniški kuhar. Del znanja bodo nedvomno damam ponudili tudi za dan žena.

Izbor najboljše salame Pomurja

V Pomurju bodo prvi teden v marcu razkazali letošnjo letino salam. V gasilskem domu Radenci bo od devetega marca 17. pomurska salamijada, tradicionalno izbiranje najboljših suhih salam v regiji. Lani so ocenjevali 53 vzorcev iz štirih držav. Zaključna prireditev in razglasitev zmagovalcev se bo začela v soboto ob 19. uri, ko bodo na voljo za pokušanje tudi vse tekmovalne salame. Te bo žirija ocenjevala kar dva dneva. Lastniki zmagovalnih salam se bodo s svojimi proizvodi udeležili finalnega slovenskega izbora. Da je prireditev resna, priča tudi dejstvo, da ima tekmovanje svoje himno, ki seveda slavi prašičke, ki se žrtvujejo za domače salame.

Zaračunajo vam ostanke hrane

V japonskem mestu Sapporo je restavracija Hayhikyo, ki slovi po tem, da vam na račun dodajo kazen, če ne pojeste vse hrane, ki ste jo naročili. To velja sicer le za specialiteto restavracije, jed, imenovano tsukko meshi (na sliki), riž z lososovimi ikrami. Jed sicer stane dvajset evrov, če pa je ne pojeste do konca, vam na račun dodajo še deset evrov kazni. Zakaj? Lastnik restavracije je prepričan, da je nespoštljivo do nabiralcev lososovih iker, da jed pustimo na krožniku. Nabiranje je namreč izredno naporno, celo smrtno nevarno. Hišna specialiteta pa je očitno odlična, saj bodo kmalu odprli še podružnico restavracije.