Prešernovo gledališče Kranj s predstavo želi opozoriti javnost, da Slovenija niti po 21 letih ni sprejela sistemske rešitve za težave izbrisanih, niti jim ni namenila ustrezne odškodnine. Izbrisani so dolga leta živeli brez dokumentov, brez socialnega in zdravstvenega zavarovanja, brez možnosti za zakonito zaposlitev, šolanje ali za izhod iz države, brez možnosti za sodelovanje v političnem življenju ter v nenehnem strahu pred policijo in deportacijo, so v sporočilu za javnost zapisali v kranjskem gledališču.

Predstavo pripravlja eden najbolj družbeno kritičnih režiserjev Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, nastopili pa bodo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko in Matjaž Višnar. Kot pravijo v Prešernovem gledališču, bo premiera njihove najdrznejše predstave letošnje sezone 21. marca.

Že 4. marca pa se izteče rok, do katerega gledališče prek javnega natečaja zbira ideje za spomenik žrtvam izbrisa. Z akcijo želijo doseči, da izbrisanih in njihovih usod ne bi pozabili in da se takšno sistematično kršenje človekovih pravic s strani države ne bi ponovilo. Izbrana idejna zasnova bo uresničena kot scenski element v predstavi 25.671, kot predlog za postavitev spomenika pa jo bodo poslali tudi vladi in lokalnim oblastem v večjih slovenskih mestih