Tako je razsodišče ocenilo na pobudo 20 članov zaradi neprimernega ravnanja Janše in njegovih javno izrečenih stališč, ki so v nasprotju z osnovnimi načeli temeljne listine Pen, ki se med drugim zavzema za svobodo mišljenja in javne besede. Odločitev bo dokončna, ko jo bo sprejel še devetčlanski odbor Pen. To naj bi se predvidoma zgodilo v naslednjih tednih, ko bo prisotna večina odbornikov, je Dnevniku včeraj zaupal podpredsednik Pen Tone Peršak. Janša je bil v Pen sprejet leta 1988. Takrat »ga je kot mladega pogumnega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, hotel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, kolikor je bilo mogoče obvarovati«, se je v januarskem pismu članstvu PEN spominjal predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, tudi sam od leta 1982 član centra Pen. Sprejem Janše v Pen je takrat predstavljal simbolno gesto, je dodal Peršak.

»Treba pa je povedati, da je bil Janša, vsaj kar se tiče plačevanja članarine, vesten član,« je Dnevniku povedal Peršak. Janša sicer vsaj zadnjih deset let ni bil aktivni član društva. »Se je pa opravičil, ko smo pošiljali vabila na dogodke,« se je spominjal Peršak.

»V času krutih zadnjih balkanskih vojn, ko je izgubilo življenje približno 300.000 ljudi, več kot pol milijona pa svoje domove in so morali v begunstvo, je Janez Ivan Janša postal trgovec z orožjem, kar je za nekoga, ki je član mirovne organizacije Pen, popolnoma nepredstavljivo. O aktivni, donosni vpletenosti Janše v trgovanje z orožjem govori dokumentirano sedem knjig treh avtorjev, med njimi mednarodno nagrajena trilogija V imenu države raziskovalnih novinarjev Mateja Šurca in Blaža Zgage; tudi obtožbe v zadnji trilogiji, ki so dokumentirane s številnimi dokumenti, ni Janez Ivan Janša nikoli demantiral«, je nadaljnji razlog za izključitev navedel Taufer.ut