Smučarji skakalci so sinoči začeli treninge na veliki skakalnici, kjer bo v četrtek tekma posameznikov, v soboto pa še obračun za moštvene kolajne. Potem ko je Peter Prevc v nedeljo zvečer prejel bronasto kolajno, jo je položil na nočno omarico v sobi v hotelu Sole v Belamonteju v hribih nad Predazzom ob cesti proti prelazu Rolle. »Ker je bilo pet podelitev kolajn, se je vse skupaj malo vleklo, vendar se nisem dolgočasil. Bil sem na toplem in v ugledni družbi. Užival sem. Najlepši trenutek je bil, ko sem z odra videl, kakšna možica je prišla na podelitev. Za vse življenje si bom zapomnil trenutek, ko sem okrog vratu dobil kolajno. To je poseben občutek, ki ga ni možno opisati z besedami,« je najpomembnejši trenutek kariere še enkrat podoživel 20-letni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini.

V skladu s slovesom šampiona se je izmed slovenskih skakalcev najbolje ujel z veliko skakalnico. Napredoval je iz skoka v skok: 116 metrov (15. izid serije), 122 m (17.) in 125,5 (3., najboljši Poljak Kamil Stoch s 130,5 m). »Ker sem zelo hitro napredoval iz skoka v skok, bom morda spustil trening v torek,« je dodal Prevc. Skupaj s preostalimi člani slovenske reprezentance je včerajšnje dopoldne preživel na dirkanju z avtomobili na ledu. »Pričakoval sem, da bo vse skupaj malo lažje. Ker sem imel veliko dela z volanom, da sem obvladal avtomobil v pravi liniji, me malo boli zapestje,« je dodal Prevc. Interni reprezentančni prvak v vratolomni vožnji je postal selektor Goran Janus, ki je tako pokazal, kdo je šef v vrtenju volana in obvladanju vozila v najbolj zahtevnih razmerah.

Če je Janus prvak v dirkanju na ledu, bo moral nekaj dni poslušati zbadanja, da ga je v rokoborbi na snegu premagal nekaj deset kilogramov lažji Robert Kranjec. 31-letni Leteči Kranjčan ga je naprej spretno spravil na tla, nato pa mu za vrat nasul še veliko količino snega. »Goran lahko govori, da mi je prepustil dvoboj, a sem ga premagal po vseh pravilih,« je pojasnil Kranjec, ki v dirkanju po ledu ni mogel povsem uživati. »Bil sem zadnji, zato je bil inštruktor že malo naveličan. Vseskozi me je popravljal in obračal volan. Bilo je adrenalinsko, a se ne more primerjati z dirkanjem z motorjem, ko ga položim v ovinku,« je bil zgovoren Robert Kranjec.

Kranjčevi dosežki na treningu so bili 113 m (25.), 119 m (25.) in 120 m (18.). »Roko na srce, bolj bi mi ustrezalo, če bi imel prost dan. Nikakor nisem bil pri stvari toliko, kot bi moral biti. Po nasvetu trenerja sem naredil trening, da sem malo začutil zelo zahteven radius in ga bom zdaj lahko prespal,« je o skakalnem dnevu dneva povedal Kranjec.

Končno je bil nasmejan tudi 19-letni Jaka Hvala: 112 m (29.), 122,5 (14.) in 123 (8.). »Super. Zelo sem vesel, da sem znova začel normalno skakati normalno. Bilo je kar nekaj živčnosti, ker sem se bal, da se bo ponovila kalvarija s srednje naprave. V zadnjem skoku sem lahko tudi že užival v zraku. Vse je drugače. Od prvega skoka sem se stvari lotil drugače, spremenil sem nekaj stvari v počepu. Gre za malenkosti, ki so povezane z občutki. Še malo korenja moram pojesti, pa bo še boljše,« je pribil tekmovalec iz Ponikev na Tolminskem, ki zaradi gneče ni prišel na vrsto za dirkanje z avtomobili. »Imeli smo se odlično. Nasmejali smo se, da so nas boleli trebuhi. Odklopili smo glave. Veselim se novega treninga, tekme v četrtek in novega dirkanja v petek,« je dodal Hvala.

V boju za četrto mesto v ekipi je Matjaž Pungertar (111,5 m – 35., 123,5 – 22., 117,5 – 30.) trenutno znova uspešnejši od Jurija Tepeša (113 m – 27., 115,5, – 39, 108 – 41.). »Ne vem, kaj je narobe. Skačem slabo, za nameček mi še skakalnica ne leži, saj sem že lani na njej nastopil zelo slabo,« je pojasnil Jurij Tepeš, ki je bil idejni vodja dirkanja na ledu.