Ne samo, da se prehlajeni vozniki počasneje ustavijo, ampak imajo tudi prekratko varnostno razdaljo od avtomobila pred sabo in se manj zavedajo nevarnosti naleta. Ko so med vožnjo kihnili, so za kar tri sekunde zaprli oči in tako izgubili pregled nad dogajanjem na cesti.

»Prehlad se enači s tem, da popijemo tri ali štiri pinte in prehitro vozimo,« pravi profesor Andy Smith iz cardiffske univerze, ki je vodil študijo. »Prehlajeni ljudje imajo daljši reakcijski čas kot tisti, ki so popivali. Prehlad upočasni reakcijski čas za 36 milisekund, pitje alkohola, ki bi privedlo do prepovedi vožnje, pa ta čas skrajša za samo 15 milisekund,« še dodaja.

Fizični simptomi prehlada so vsem dobro znani, znanstveniki pa so se tokrat osredotočili na učinke, ki jih ima na mentalno funkcioniranje. V študiji je sodelovalo 50 prehlajenih ljudi, njihove rezultate pa so primerjali z rezultati skupine ljudi, ki v enakem trimesečnem obdobju niso bili okuženi. Rezultati so pokazali, da se je pozornost in odzivnost pri prehlajenih zmanjšala za kar tretjino.

Druge študije so pokazale, da, ko se telo bori proti okužbi, lahko to vpliva na nivo ključnih kemičnih snovi v možganih, kar povzroči spremembe v razpoloženju, spominu in gibanju. Profesor Smith pravi: »Ljudje, ki vozijo pod vplivom prehlada, se morajo zavedati tveganja.«