SLS je danes kot tretja stranka zapustila vladno koalicijo, z ministrskega položaja sta tako odstopila oba ministra iz vrst SLS, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, ki je sicer predsednik stranke, ter minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

V vladi tako poleg SDS ostaja le še NSi, koalicijo sta namreč že zapustili DL in DeSUS.

V kabinetu predsednika vlade pojasnjujejo, da so danes prejeli odstopne izjave Žerjava, Bogoviča in tudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja iz vrst DeSUS, ne pa tudi odstopne izjave zunanjega ministra Karla Erjavca. Erjavec, sicer predsednik DeSUS, je za STA potrdil, da je odstopno izjavo poslal po pošti.

Najslabši gospodarski, a hkrati najboljši prometni minister

Naj spomnimo, da je Janez Janša Radovana Žerjava, ko je ta avgusta 2008 odstopil z mesta ministra za promet, označil za »najboljšega ministra«, kar jih je imela Slovenija. Takrat je izjavil. »Radovan žerjav dobro dela, mislim, da je dober minister. Je prvi minister na tem ministrstvu, ki se je resno spopadel z močjo lobijev in monopolov, ki so doslej bistveno dražili izgradnjo slovenske avtocestne infrastrukture ..." "Kot že rečeno, minister Žerjav je po mojem mnenju najboljši minister za promet kar jih je Slovenija doslej imela. Cenim njegovo odgovorno gesto, ker sprejema objektivno odgovornost, čeprav neposredno za te dogodke ni odgovoren."

Janez Janša: Radovan Žerjav najboljši minister doslej

Premier Janša se še ni odločil, ali bo sprejel odstop prometnega ministra Žerjava

Žerjav se Janši zahvaljuje za oceno dela in mu želi vse dobro

Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je odstopil kot gospodarski minister, je preko Twitterja odgovoril na tam zapisane navedbe premiera Janeza Janše, da je vlado danes zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini države. "Zahvaljujem se ti za tvojo oceno mojega dela in ti želim vse dobro v prihodnosti," je Žerjav odgovoril na profilu SLS.

SLS je danes kot tretja stranka zapustila vladno koalicijo. Poleg Žerjava, ki je odstopil s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, s svoje funkcije odstopa tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je sicer podpredsednik stranke.

Predsednik vlade je na družbenem omrežju Twitter v zvezi s tem zapisal: "Danes je vlado zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije. Niti nujnih obveznosti se mu ni zdelo vredno opraviti."

V vladi po današnjem dnevu poleg SDS ostaja le še NSi, koalicijo sta namreč že prej zapustili DL in DeSUS.