Na dražbi bodo dela iz celotnega Warholovega opusa, ki se bodo cenovno gibala med 600 dolarji (450 evri) in 70.000 dolarji (52.500 evri). Internetna dražba bo potencialnim kupcem omogočala iskanje umetnikov del, ažurne posodobitve, informacije o dostavi in plačilo od koderkoli, so zapisali pri avkcijski hiši Christie's.

Internetna prodaja bo po besedah predsednika Fundacije Andyja Warhola za vizualne umetnosti Joela Wachsa v veliki meri odprla dostop do Warholovih del, in to v "fundamentalno demokratičnem načinu, ki je povsem konsistenten z umetnostjo".

Izkupiček bodo namenili Fundaciji Andyja Warhola za vizualne umetnosti, ki podpira umetnike in neprofitne organizacije na področju kulture. Fundacija je konec lanskega septembra napovedala, da bo s prodajo in donacijami "razpršila" svojo zbirko umetniških del ikone pop arta. Z zbranimi sredstvi nameravajo podpreti nekatere svoje dejavnosti, ki so usmerjene v subvencioniranje vizualnih umetnosti. Za prodajo umetniških del je zadolžila avkcijsko hišo Christie's. Na prvi novembrski dražbi v New Yorku so zbrali 17 milijonov dolarjev (12,7 milijona evrov), še piše AFP.

Andy Warhol, ki je eden od utemeljiteljev pop arta, velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe. Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.