EU se je pred desetimi dnevi odločila za takojšnje sistematsko preverjanje sestavljenih govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah, ki je že takoj pokazalo, da gre za goljufijo izjemnih razsežnosti.

Članice z metodo DNK ugotavljajo prisotnost konjskega mesa v sestavljenih izdelkih, v katerih je uradno le goveje meso, ter prisotnost fenilbutazona - sestavine zdravila za konje, nevarnega človeku - v surovem konjskem mesu.

Konjsko meso v uradno govejih izdelkih so prvi odkrili na Irskem, v hamburgerjih. Sledil je val odkritij konjskega mesa v govejih lazanjah, tortelinih in drugih izdelkih na prodajnih policah v evropskih državah, tudi v Sloveniji.

Ministri bodo danes razpravljali o evropskem odzivu na to afero, ki za zdaj ostaja opredeljena le kot goljufija pri označevanju izdelkov in zavajanje potrošnikov, ne pa tudi kot grožnja zdravju.

Eden od ukrepov, ki ga preučujejo članice unije, je zaostritev pravil za označevanje sestavljenih mesnih izdelkov z uvedbo obvezne oznake države izvora, ki je zdaj potrebna le pri surovem mesu.

EU je namreč po aferi norih krav že uvedla obvezno označevanje izvora države pri surovem govejem mesu, za predelane mesne izdelke pa to pravilo ne velja, temveč zadostuje navedba vrste mesa.

Po pričakovanjih bo afera s konjskim mesom zasenčila vse druge teme tokratnega dvodnevnega zasedanja kmetijskih ministrov EU, ki se ga bo iz Slovenije udeležil državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik.

Ministri bodo sicer na podlagi nedavno doseženega kompromisa o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020 razpravljali še o reformi skupne kmetijske politike in o reformi skupne ribiške politike.