Koliko dejansko zaslužijo vrhunske športnice, zadnje čase zanima širno Slovenijo, ki se ponaša z najboljšo alpsko smučarko na svetu Tino Maze. Slednja v marsičem spominja na Šarapovo, saj je zavoljo privlačnega videza in žametnega glasu v soju žarometov tudi tedaj, ko ne tekmuje, toda alpsko smučanje pač ne sodi v plačno kategorijo tenisa, njeni sponzorji, med katere na primer sodijo Milka, Armani in Zlatarna Celje, pa seveda ne sodijo v kategorijo Eviana, Gatoradea in predvsem Nika, s katerim ima 26. najbolje plačana športnica minulega leta sklenjeno osemletno pogodbo v vrednosti 70 milijonov dolarjev.

Za Slovenko in sploh alpske smučarje in smučarke so to nedosegljivi zneski, kljub temu pa bo Črnjanka po koncu letošnje sezone ob pogledu na stanje na svojem računu zadovoljna, pa čeprav bo velik del zneska, ki naj bi prvič presegel sedemmestno število, prva številka pa bo enica, pobrala davkarija.

Ta je do športnikov pogosto kruta in jim pobere tudi do polovico zaslužka, zato jih ni malo, ki se selijo v države z bolj humano davčno politiko, med njimi sta na primer tudi slovenski teniški igralki Katarina Srebotnik (Združeni Arabski Emirati) in Polona Hercog (Monako).

No, z davki se najbolje plačani gotovo ne obremenjujejo, med njimi pa je povsem na vrhu boksar Floyd Mayweather Junior, lani s 85 milijoni dolarjev na računu. In posebnež: ves denar je zaslužil v areni, niti dolarja zunaj nje.