Že res, da njihov končni izid ni superioren, a je treba vzeti v zakup razmere za skakanje. Vse od Kranjčeve smole z vetrom, močnega sneženja, zaradi katerega hitrosti niso bile velike, do starodobne skakalnice. Ko sem bil leta 1991 na prvem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju je bila ta 90-metrska naprava v podobnem stanju kot danes. V dvajsetih letih so zamenjali le smučino. Objekt je brez radiusa, zato tekmovalci v nogah nimajo takega občutka kot drugod. Nova skakalnica v Planici je denimo mnogo modernejša kot tukaj v Italiji. Tudi zato je Prevčeva kolajna še toliko večje presenečenje.

Ne smemo pozabiti, da se je Peter sploh prvič uvrstil na zmagovalni oder in to na eni največjih tekem. To kaže na njegovo kakovost in hladnokrvnost, obenem pa je vsa reprezentanca vnovič dokazala, da sodi med najmočnejše v svetovnem merilu. Po današnjem uradnem treningu na veliki skakalnici se bo že bolj vedelo, kakšne možnosti imajo Slovenci na naslednji tekmi. Najverjetneje bo selektor Goran Janus nekoliko spremenil postavo, nadejamo pa se najboljšemu. Pomembno je, da so fantje odlično razpoloženi, da ne čutijo utrujenosti ali nezadovoljstva.

Delno je v Val di Fiemmeju razočarala štafeta nordijskih kombinatorcev, ki lovi olimpijsko normo. Po včerajšnjem devetem mestu uvrstitev v Soči 2014 zdaj visi v zraku. Ko sem po skokih govoril s fanti, so bili kar zadovoljni s prikazanim, nekoliko slabše je bilo po tekih. Dobil sem informacijo, da smuči razen Gašperju Berlotu niso dovolj dobro tekle, zato bi se teoretično dalo iztržiti več. Naši so imeli težave z novozapadlim snegom, ki se je začel topiti. Potrdilo se je, da je konkurenca v štafeti bolj izkušena od slovenske ekipe. Predvsem v servisiranju smuči, a to se v tekih rado zgodi.

Na mešani ekipni tekmi skakalcev so slovenski tekmovalci preveč zaostali za tekmeci, nato pa rapidno padali. Čeprav Jaka Hvala in Špela Rogelj nista opravila svojega dela po načrtih, je bil izkupiček vseeno dovolj dober za finale. Na podobnih tekmah je precej večja možnost za presenečenja, tako pozitivna kot negativna. Kljub vsemu bo priložnosti za doseganje vidnejših slovenskih uvrstitev še precej. Srečno, naši!