Pevec v eni najbolj znanih in uspešnih britanskih rockovskih skupin Led Zeppelin Robert Plant je namignil, da bi bil odprt za ponovno sodelovanje s preostalimi člani. Po letih, celo desetletjih obračunavanja in očitkov o razpadu in ponovni združitvi prek medijev, je pevec dejal, da odločitev sloni na kitaristu Jimmyju Pageu in basistu Johnu Paulu Jonesu.

Nazadnje skupaj leta 2007

Plant je bil pred dnevi gost avstralske televizijske oddaje, kjer je dejal, da so leta 2007, ko je skupina odigrala enkratni koncert v londonski areni O2, želeli samo igrati in ugotoviti, ali to sploh še znajo početi skupaj. »Čas je bil, da se izkažemo, in smo se,« je dejal. Led Zeppelin, prikrajšani za bobnarja Johna Bonhama, ki je preminil leta 1980, nadomestil pa ga je njegov sin Jason Bonham, od takrat še niso igrali skupaj. »Nisem kriv za trenutno stanje,« je dejal Plant in dodal, da morajo tisti oboževalci, ki želijo informacijo o ponovni združitvi skupine, o tem vprašati Pagea in Jonesa. »Sam nimam početi nič pametnejšega v letu 2014,« je skomignil z rameni sloviti pevec. Na njegove besede se je prek mikroblogerske platforme Twitter že odzval Jason Bohnam. Dejal je, da ne ve, kako naj si razlaga Plantove besede.

Mnogi oboževalci zdaj s prstom kažejo predvsem na Planta, saj naj bi ravno on v času, ko sta Page in Jones izkazala zanimanje za ponovno sodelovanje, ustvarjal in koncertiral s kraljico bluegrassa Alison Krauss in skupino Band of Joy. Posledično je skupina, kot je potrdil Bonham, prišla zelo blizu igranju brez Planta. »Eno leto smo ustvarjali skladbe in sestavljali zadeve skupaj,« je leta 2010 dejal Bonham. Po nekaterih podatkih so se za vlogo pevca pogovarjali s Stevenom Tylerjem iz skupine Aerosmith in Mylesom Kennedyjem, ki je trenutno na turneji s kitaristom Slashem.

Prodali več kot 300 milijonov albumov

Skupina Led Zeppelin je nastala konec 60. let in prodala več kot 300 milijonov albumov. Njihova popularnost je vplivala na številne druge skupine, omenjajo pa se tudi kot pionirji hard rocka in heavy metala.

Preoblikovali so zgodovino rock glasbe, podirali rekorde v prodajanju plošč in vplivali na generacije mladih glasbenikov. Mnogi izmed njih se že 40 let trudijo igrati kitaro kot Jimmy Page ali peti kot Robert Plant. Njihova prva plošča Led Zeppelin je nastala po samo dnevu in pol ždenja v studiu. »In če kdo ve, da je to res, sem to jaz, saj sem plačal račun za snemanje,« je v nekem intervjuju dejal Page. Prvi je kmalu sledila še druga plošča Led Zeppelin II, leto zatem, 1970, pa še Led Zeppelin III. John Paul Jones je na vprašanje, v čem je skrivnost njihovega uspeha, odvrnil, da so si vzeli neizmerno svobodo eksperimentiranja in so poskusili vse, kar si je kdo od njih zamislil.

Eden od britanskih glasbenih novinarjev, ki so se potegovali za intervju z Jimmyjem Pageem pred omenjenim velikim skupnim koncertom v Londonu, ga je vprašal, ali si je kdaj mislil, da bodo ljudje še štiri desetletja pozneje poslušali njihovo glasbo. Page je odgovoril, da pravzaprav ni računal niti na to, da bo živel tako dolgo, a je po njegovem vedno obstajala možnost, da bodo pesmi Led Zeppelin preživele. In tudi so.