V novomeški Adrii Mobilu se je včeraj zgodaj zjutraj zaradi velike količine snega podrl objekt za zaščito gotovih izdelkov. Kot je povedal Damir Dominič iz Adriine službe za odnose z javnostmi, je bilo pod streho skladiščenih in pripravljenih za prodajo okrog dvesto avtodomov in počitniških prikolic, mnogi so močno poškodovani, nekateri tudi v celoti uničeni. Objekt so postavili v začetku lanskega leta, na njem pa je bila tudi sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, ki je prav tako v celoti uničena. Poškodovanih k sreči ni bilo, saj v času podrtja delo v tovarni ni potekalo.

Po prvih grobih ocenah je škoda večmilijonska, natančnejše informacije o škodi pa bodo po besedah Dominiča znane, ko bodo policija in inšpekcijske službe končale preiskavo, morda že danes. »Veliko dela bo potrebnega. Vse izdelke, ki so bili pod tem objektom, bo treba izločiti in jih natančno pregledati. Šele potem bo mogoče natančneje oceniti škodo,« je povedal Dominič. Ker je bilo včeraj čez dan pod skladiščnim objektom in v njegovi okolici še vedno nevarno, je policija zavarovala območje nezgode, zato dostop ni bil mogoč.

Padala tudi drevesa

Zaradi teže snega je včeraj klonila tudi streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica. Vodja proizvodnje v Riku Ribnica Igor Troha je za STA povedal, da je škoda velika, a natančnejše ocene še ni mogel podati.

Obilne padavine na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem so poškodovale tudi nekaj dreves, ki so padla na cesto. V soboto malo po 20. uri so imeli delavci Cestnega podjetja Črnomelj veliko dela z odstranjevanjem dreves in vej najprej na cesti Metlika–Dolenji Suhor, dobro uro kasneje pa še na cesti Ručetna vas–Semič. Včeraj okrog 11.30 ure so se z odstranjevanjem podrtega drevesa na cesti Žužemberk–Šmihel spopadli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šmihel, okrog 15. ure pa je podrto drevje oviralo promet v okolici Trebnjega na cesti Sela pri Šumberku–Orlaka. Kot so nam povedali na novomeškem Regijskem centru za obveščanje, drugih večjih nevšečnosti zaradi snega k sreči ni bilo.

Na Vojskem 160 centimetrov snega

Je pa sneg obilo težav že v soboto povzročil na Idrijskem, kjer je snežni plaz v mrzlo Idrijco odnesel Idrijčana srednjih let, ki se je okrog desete ure zvečer peš vračal iz Idrijske Bele proti Idriji. Da se je zgodba končala srečno, se ima zahvaliti naključju, saj je ravno tedaj med dvema plazoma ostal ujet tudi voznik avtomobila, ki je poklical na pomoč, saj se je bal, da bi ga plazovi z avtom vred odnesli v strugo reke. Ko so mu na pomoč hiteli gasilci, so ob poti opazili tudi premočenega in premraženega pešca, ki se mu je uspelo prikopati ceste. Gasilci so ga hitro odpeljali do zdravstvenega doma, v plazove ujetega voznika pa je rešil nakladač komunalne službe.

Na severnem Primorskem je včeraj snežilo še ves dan. V višjih predelih na Bovškem, Petrovem Brdu in Idrijskem je do popoldneva zapadlo od 40 do 50 centimetrov novega snega. Snežna odeja na Vojskem, najvišje ležeči primorski vasi, je tako sedaj debela že 160 centimetrov. V zadnjih dvajsetih letih ga je tam padlo več le leta 1996, ko so ga namerili 185 centimetrov. Nekoliko manj težav kot pri zadnjem sneženju so tokrat plazovi povzročali na glavni cesti med Godovičem in Idrijo. »Bili so manjši in smo cesto hitro odprli, saj imamo na kraju vso potrebno mehanizacijo,« je pojasnil Vanči Premrl, vodja vzdrževanja cest v Cestnem podjetju Gorica, ki to zimo skrbi za prevoznost cest od Bovca do Brezovice. Včeraj popoldne, ko so bile za osebna vozila bolj ali manj prevozne vse ceste, je pojasnil, da imajo na terenu vse razpoložljive ekipe in zunanje sodelavce. »Na cestah je 39 kamionov, 18 strojev, 7 specialnih vozil in 120 ljudi,« je povedal in zagotovil, da bodo ekipe na terenu, dokler bo potrebno. ds, no, pš, pp