Mazejeva je bila najhitrejša že na dopoldanskem smuku, zmago in osvojitev kristalnega globusa pa je nato potrdila še z dobrim slalomskim nastopom. V seštevku obeh časov je Črnjanka drugouvrščeno Avstrijko Nicole Hosp prehitela za 82 stotink, tretja pa je bila še ena Avstrijka, Michaela Kirchgasser (+0,90).

Čeprav je bilo vreme v francoskem Meribelu slabo, pa so po dveh prestavitvah dopoldne vendarle izpeljali smuk, ki so ga začeli iz nižjega startnega mesta, kot v soboto, nato pa popoldne še slalom. "Danes sem imela prednost na smuku, ker ni bilo ravnine v zgodnjem delu. Ta mi je s primerjavi s sobotnim smukom prihranila pol sekunde. Spodnji del sem vedno naredila dobro. Danes je šlo vse po načrtih, čeprav sem mislila, da sem dvakrat šla s proge, da sem zgrešila vratca. Kar nekaj sem mi je dogajalo. Čudna tekma. Dobro pa sem reagirala tudi na napake in v cilj prišla z izdatno prednostjo," je svojo drugo kombinacijsko zmago na prav toliko nastopih v tej disciplini v sezoni opisala Mazejeva.

Do točk sta danes prišli še dve Slovenki. Ilka Štuhec je bila po smuku 13., na koncu pa je osvojila 10. mesto (+2,95), Vanja Brodnik pa je na slalomu pridobila sedem mest in je bila na koncu 18. (+3,73).

»To je potrditev dela in prave poti, ne pa nek nemogoč dosežek«

Mazejeva je danes slavila osmo zmago v tej sezoni, skupno pa svojo 19. v karieri. To je bila tudi njena 18. uvrstitev na zmagovalni oder v tej sezoni, s čimer je izenačila rekord Hanni Wenzel iz Liechtensteina (1979/80) in Švedinje Pernille Wiberg (1996/97).

"Danes nisem mislila na veliki kristalni globus, ampak na to, da bom dobro smučala in ostala zbrana do konca. Drugo potem ni tako pomembno. Ponosna, vesela in zadovoljna sem, da so se moji cilji uresničili. Vse kar sem prestala v svoji karieri, je doživelo potrditev in poplačilo. Od začetka sezone sem verjela vase. Vse skupaj je, kar se mene tiče, le potrditev dela in prave poti. Mogoče drugi mislijo, da sem osvojila nekaj nemogočega, vendar temu ni tako. Če bi sama temu pritrdila, potem ne bi dosegla tega, kar mi je uspelo," je velik uspeh zbrano strnila Mazejeva.

Sedaj lovi Maierjevih 2000 točk, kar pa ni njen cilj

Najboljša slovenska smučarka vseh časov v tej zimi niza rekorde za rekordom in se vztrajno vpisuje v zgodovino. Na vidiku ima že novega - število točk v skupnem seštevku ob koncu sezone, ki si ga s točno 2000 točk trenutno še lasti avstrijski as Hermann Maier (1999/2000). "Moj cilj ni podiranje rekordov. To je bolj medijsko zanimivo. To že od začetka sezone ni bil moj cilj. Bolj si želim osvajati medalje in globuse. Želim ostati na ravni smučanja, na kateri sem že vso sezono, posebej v disciplinah, v katerih imam še možnosti skupne zmage, v smuku, slalomu in superveleslalomu," je svoj pogled na rekorde pojasnila Mazejeva.

Massi: Tina je fenomenalno izpeljala celotno kariero

Po velikem uspehu Tine Maze je vodja njene ekipe Andrea Massi izpostavil nekaj ključnih dejavnikov za tak dosežek. Vsestransko smučarsko znanje, raznovrstnost in odločenost zmagovati pa so vrline, ki so jo popeljale na smučarski Everest.

"To so izjemni mejniki, za vso ekipo, še posebej za Tino. Tega se še ne zavedamo. Vedno smo razmišljali, da je Tina tehničarka. A če je nekdo podkovan v veleslalomu, pridejo rezultati tudi v hitrih disciplinah. Tako da je Tina, kar se tega tiče, fenomenalno izpeljala celotno kariero. Nenehno je delala z glavo in zato pridejo rezultati tudi v hitrih disciplinah," je del poti Mazejeve do kristalnega globusa opisal Massi.

Priznal je, da se v tem trenutku še ne zaveda, kako visoko je posegla najboljša slovenska smučarka. "Tega se še ne zavedamo in tako je tudi prav. Tako je tudi, ko se ti zgodijo grde stvari, pa tudi, ko se zgodijo lepe; ne zavedaš se vsega takoj. A to bo prišlo za mano, najbrž, ko bom sam nekje v gozdu in bom imel trenutek za razmislek o tem, kaj delamo, kaj smo dosegli. Ne smemo ostati umetno skromni, ampak moramo ostati to, kar smo."

Želela si je zmage že v smuku, a smuči niso bile dobre

Po sobotnem smuku v ekipi aMaze niso bili najbolj zadovoljni s smučmi, tudi zaradi slabše pripravljenih smučk je namreč Črnjanka ostala tik pod stopničkami. Massi je poudaril, da so težave rešili konstruktivno in rezultat se je danes že pokazal: "(Serviser Andrea) Vianello je včeraj dokazal inteligenco; sprejel je kritiko, govorila sva o tem in ni zameril. Smuči niso bile konkurenčne in jih je zamenjal. Danes je imela nove smuči, ki so bile videti hitre in so bile hitre. Vsa čast, kako je reagiral. Tina pa je bila danes odlična."

Massi je poudaril, da si je Mazejeva želela zmage že v smuku, zato je bil motiv danes toliko večji: "Tina si je zmage želela že v smuku. To nam ni uspelo, malo je bila tudi bolna, a vseeno to kaže, da tudi če ni stoodstotna, lahko naredi vrhunski rezultat."

Uspeh zasluga celotne ekipe, ne le Massija

Poudaril je tudi, da osvojeni pokal ni le njegovo delo, da je vanj vključeno delo celotne ekipe aMaze. "To je moje delo, ampak tudi skupinsko. Imamo fenomenalno ekipo, ki zanjo dela vsak dan. Moj koncept je bil narejen pred štirimi leti. Imeli smo en kombi in bili brez denarja, nato pa je šla krivulja konstantno navzgor. Skupno peto, četrto, tretje, drugo mesto ... Zdaj pa imamo Triglav in Everest; v Sloveniji imate v tem trenutku Everest," je sklenil Massi.

Vrstni red po smuku:


1. Maze (Slo) 1:15,28

2. Mancuso (Zda) +0,41

3. Höfl-Riesch (Nem) +0,60

4. Curtoni (Ita) +1,14

5. Agerer (Ita) +1,17

13. Štuhec (Slo) +1,68

25. Brodnik (Slo) +2,58