Veliko vsebnost sladkorja so na zvezi potrošnikov ugotovili pri enaindvajsetih izdelkih, med temi pa jih je trinajst preseglo mejo velike vsebnosti sladkorja za več kot dvakrat.

Kupcem zato na zvezi svetujejo, naj bodo pozorni na količino sladkorja, če se odločajo za slajša žita. "Upoštevajte priporočeno porcijo, ki jo proizvajalec običajno zapiše na izdelku. Po navadi je to 30 gramov," je opozorila prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar.

Žita za zajtrk so tudi vir prehranskih vlaknin, ki sicer za naše telo oz. za otroke niso nujno potrebne, vendar v priporočeni količini ugodno vplivajo na prebavo in na nekatere druge procese v telesu, so še zapisali na zvezi.

Cene žit za zajtrk pa so medtem zelo različne. Od treh do devetih evrov, ob tem, "da dražji glede sladkorja niso nič boljši kot cenejši".

Na ZPS sicer potrošnikom svetujejo, naj izdelki, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ne bodo redno na jedilniku za zajtrk, pri nakupu žit pa naj jih ne zavedejo navedbe, kot so "z okusom sadja", "z okusom čokolade", "z vitamini in minerali".

V zvezi potrošnikov so še navedli, da žita "za odrasle" običajno vsebujejo nekoliko manj sladkorja, zato so lahko boljša izbira.