Letos so izbrali osem avtorjev, in sicer Petra Rezmana, Tadeja Goloba, Simono Semenič, Majo Gal Štromar, Dušana Šarotarja, Katjo Perat, Jureta Jakoba in Barbaro Korun. Ti se bodo med marcem in julijem podali na enomesečno ustvarjalno bivanje v enem od rezidenčnih centrov na Dunaju, v Pragi, Talinu, Sarajevu, Splitu, latvijskem Ventspilsu, Llanystumdwyju v Walesu ali v finskem mestu Jyväskylä. Bivanje bo podkrepljeno s štipendijo v višini 1500 evrov, organizacijo literarne prireditve in z vzorčnim prevodom dela v jezik gostujoče države.

Komisijo so sestavljali Vlasta Vičič in Katja Stergar iz JAK ter Mitja Ličen, direktor založbe Goga. Ličen je na predstavitvi rezultatov povedal, da razpis letos vključuje tudi izmenjavo avtorjev iz rezidenčnih držav. Januarja so tako v Ljubljani gostili Chrisa Mereditha, vsestranskega literata iz Walesa.

Novi avtorski glasovi

Založba Goga je dobila tudi novega glavnega urednika literarnega programa. To funkcijo je od Damijana Šinigoja v začetku letošnjega leta prevzela Jelka Ciglenečki. »Goga ima srečo, da deluje v nacionalnih in tudi v nadnacionalnih okvirih v majhnem okolju, kar daje projektom poseben šarm in energijo. Ta avra mi je bila od nekdaj blizu,« je Dnevniku zaupala Ciglenečkijeva in dodala, da bo svoj uredniški mandat posvetila tudi iskanju zanimivih prvencev slovenskih avtorjev.

»Če sem doslej delala pretežno s srednjo avtorsko generacijo, me zdaj zanimajo predvsem novi avtorski glasovi in poetike,« je povedala nekdanja namestnica odgovornega urednika zbirke Beletrina Študentske založbe.ut