Pred nami je po dejavnostih, ki jih opravljajo, najbolj raznolika peterica podjetij izmed 21 podjetij, ki so prišla v ožji izbor za najboljšega zaposlovalca. V tej peterici je tudi največ novincev finalistov – kar trije: Luka Koper, Proevent in RIKO. Luka Koper, ki po številu zaposlenih sodi med velika podjetja, sodeluje v Zlati niti drugič, tokrat pa se je prvič uvrstila med finaliste. Kot je pojasnila Pavla Šarkanj, vodja kadrovsko organizacijske službe v Luki Koper, je bilo zaradi razpršenosti delovnih mest tudi letos zanje izpolnjevanje anket velik izziv. V Zlato nit so se prijavili zato, da bi dobili še zunanjo oceno kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo, saj raziskavo o zadovoljstvu v podjetju opravljajo tudi sami. Sodelovanje v Zlati niti pa se jim zdi pomembno tudi zato, ker jim omogoča izmenjavo izkušenj z drugimi podjetji.

LOTRIČ meroslovje se bo v kategoriji mala podjetja za najvišje priznanje med najboljšimi zaposlovalci Zlate niti 2012 merilo s podjetji Hair Beauty, Intera, List in podjetjem VIVO, ki je bilo doslej kar trikrat najboljši zaposlovalec Zlate niti. LOTRIČ meroslovje, gorenjska gazela 2012, je oktobra lani postalo tudi bronasta gazela in se tako postavilo ob bok srebrni gazeli, murskosoboškemu podjetju GMT, in zlati gazeli, DEWESoftu iz Trbovelj.

Tako je podjetje LOTRIČ meroslovje tudi kot zaposlovalec dober zgled drugim gazelam, poleg tega pa se je uvrstilo tudi med finaliste za Priznanje RS za poslovno odličnost. »Sodelovanje v dobrih projektih, kot je Zlata nit, daje podjetju dodano vrednost. Tako dobimo realno sliko zadovoljstva ter primerjavo z drugimi podjetji. Veselijo me odlični rezultati, ki potrjujejo naše delovanje v skladu s filozofijo podjetja,« poudarja direktor in lastnik Marko Lotrič.

Stari znanec Zlate niti, saj v njej sodeluje vseh šest let, je podjetje Microsoft Slovenija, ki je v izboru leta 2011 že tretjič postal najboljši zaposlovalec. Najboljši zaposlovalec je bil namreč že v izboru Zlata nit 2007 in 2008. »Cenimo osebno integriteto in iskrenost, strast do tehnologije ter odgovornost za rezultate, kakovost in izpolnjevanje obveznosti do partnerjev, kupcev in delničarjev. Seveda pa sta pomembni tudi samokritičnost ter želja po osebnem razvoju in izpopolnjevanju,« pravijo o vrednotah, ki družijo zaposlene, v vodstvu tega podjetja.

Tudi podjetje Proevent v tej skupini sodi med starejše mladostnike, saj bo tako kot Microsoft Slovenija komaj letos dopolnilo osemnajst let. Njegov direktor Janez Levec je prepričan, da je najpomembnejša vrednota, ki jih druži v podjetju, odličen odnos med zaposlenimi, ki temelji na visokem medsebojnem spoštovanju in pripravljenosti pomagati drug drugemu v vsakem trenutku. Verjame tudi, da so v Proeventu ustvarili prijazno delovno okolje, sodelavce pa krasita izjemna želja po poslovnem in zasebnem uspehu ter veselje do pridobivanja novih znanj.

Peterico zaokroža podjetje RIKO, ki v Zlati niti letos sodeluje prvič. »Izkušnja Zlate niti podjetju prinaša posebno dodano vrednost. Vsi v Riku se še bolj zavedamo, da odlično delovno okolje ni nekaj vnaprej danega, temveč je nekaj, kar (so)ustvarjamo vsi. Ne le zaposlovalec, temveč tudi zaposleni,« poudarja Polona Lovšin, zadolžena za odnose z javnostmi.

Prihodnjo soboto se bo predstavila zadnja skupina šestih finalistov, in sicer Roche farmacevtska družba, Si.mobil, Steklarna Hrastnik, VIVO, Vizija računovodstvo in Zavarovalnica Maribor.

Sklepna slovesnost, na kateri bodo razglasili najboljše zaposlovalce v vsaki kategoriji (malo podjetje – do 50 zaposlenih, srednje podjetje – do 250 zaposlenih, veliko podjetje – več kot 25o zaposlenih), bo v četrtek 21. marca. Podjetja, ki sodelujejo v Zlati niti in druga zainteresirana podjetja pa lahko sodelujejo tudi v izboru Zlata praksa.

Poteku Dnevnikovega izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit 2012 lahko sledite tudi na svetovnem spletu, in sicer na spletni strani http://zlatanit.dnevnik.si in na facebooku Zlata nit. Bralci lahko za svojega favorita med finalisti glasujejo z glasovnico, ki jo objavljamo levo spodaj.