V prepolni areni bodo ugasnile luči, iz štirih pravih pravcatih vulkanov v kotih dvorane bo v zrak švignil rdeč plamen, publika pa bo padla v kolektivni delirij, ko se bosta v ring pod snopom močnih reflektorjev s stropa spustili dve jekleni kletki z ogromnima, tetoviranima velikanoma.

Dame in gospodje, vse je pripravljeno za spopad titanov, ki bo odgovoril na mater vseh vprašanj, kdo si bo okoli vratu nadel zlato olimpijsko medaljo: ameriški klavec Dwayne »The Rock« Johnson, živa legenda tega športa, ali hladnokrvni mehiški morilec Alberto Del Rio, bolj znan kot »El Hijo de Dos Caras«, bo kričal ameriški komentator, nato pa se obrnil h kolosu zagorele kože svetlo pobarvanih dolgih las. Spoštovani gledalci, z nami je tudi naš redni strokovni komentator, Hulk Hogan. Gospod Hogan, kdo je po vašem v tem trenutku boljši?

Po mojem mnenju, mu bo odgovoril strokovni komentator in se obrnil proti kameri s polnimi usti, z ogromnim sendvičem v eni roki in dvignjenim palcem na drugi, je najboljši McDonald'sov premium grilled chicken extra classic!

Tako bo, kot zdaj stvari stojijo, videti prenos finala turnirja v rokoborbi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Mednarodni olimpijski komite je ta izvirni olimpijski šport postavil na led in klasična rokoborba se v tem trenutku bori za uvrstitev v program olimpijade v Braziliji s squashem, wushuem, free-climbingom, wakeboardingom in športi na rolerjih.

Ko sem to prebral, sem bil prepričan, da gre za štos, ampak ne: jahanje valov s padalom, po odbojki na pesku še ena turistična atrakcija z atlantskih in jadranskih plaž, bo iz olimpijskega itinerarja izrinilo klasično antično rokoborbo, nakar ne bo prav nobenega razloga več, da ne bi v program olimpijade 2020 uvrstili tudi dirke tistih velikanskih plastičnih banan, na katerih gliserji vlečejo grozde ponorelih otrok, bodočih olimpijskih šampionov.

Rokoborba tako počasi izgublja bitko, brez kakršnihkoli možnosti, da kot olimpijski šport preživi enaindvajseto stoletje. Plemenita borilna veščina brez udarcev za sodobnega gledalca ni privlačna, tu ni krvavih glav, odprtih zlomov in razsutih možganov, pač pa se od tekmovalca pričakuje, da nasprotnika podre s tehničnim prijemom, torej brez palice, bokserja, noža ali razbite pivske steklenice. Koga danes to sploh še zanima, se upravičeno sprašujejo menedžerji mednarodnega olimpijskega komiteja.

In kdo se bo jutri začudil, ko bodo olimpijski menedžerji zaskrbljenim tradicionalistom ponudili razumen kompromis in v program olimpijade uvrstili profesionalno rokoborbo, ameriški pro-wrestling, tisti imbecilni freak-show s tetoviranimi dvokrilnimi omarami, stlačenimi v oprijemajoče se zlate hlačke in šumeče trikoje, nakar se bosta v finalu znašla Dwayne »The Rock« Johnson in Alberto Del Rio, »El Hijo de Dos Caras«. V ženski konkurenci pa – ali ni to krasna ideja? – rokoborbo v blatu, z golimi silikonskimi reprezentantkami in pod generalnim pokroviteljstvom Durexa. Nedavno je, med drugim – tudi to ni štos – svetovna zveza plesalk ob drogu organizirala podpisovanje peticije, da bi ples okoli palice priznali kot olimpijski šport.

Navsezadnje, zakaj pa ne? Olimpijske igre že dolgo niso več praznik športa, v tem korporativnem megabiznisu se obračajo preveliki denarji, za podkupovanje članov mednarodnega olimpijskega komiteja v boju za organizacijo olimpijade gre več denarja kot za podkupovanje ministrov energetskih velesil, in skorumpirane botre olimpijske mafije zanimata samo še gledanost in dobiček.

Rokoborba pa bo šele prva žrtev. V trenutku, ko bodo dopingirane pošasti dosegle skrajne meje, ko ne bo več svetovnih rekordov in bodo tudi drugi klasični športi postali neprivlačni – kajti niti človeški mutanti ne morejo preteči sto metrov v petih sekundah – bo tradicionalna olimpijada za sodobnega gledalca postala dolgočasna kot etnografski muzej.

Najpozneje na olimpijskih igrah 2024 bodo na programu, boste videli, poleg plesanja ob drogu dirka kamionov, podvodni kick-boxing ali plezanje na nebotičnike brez varovanja, nakar bo tudi to postalo drago in dolgočasno in vse skupaj se bo preselilo na splet. V vznemirljivih televizijskih prenosih bomo spremljali olimpijska tekmovanja v računalniških igricah world of warcraft, grand theft auto, angry byrds ali sims.

Tradicionalisti bodo seveda skočili na noge, ko bo mednarodni olimpijski komite sporočil, da razmišlja, da bi s programa umaknil tekmovanje v igrici fifa soccer 2013, enem od klasičnih olimpijskih športov.

Kajti, kot pravi stari olimpijski kredo Pierra de Coubertina, važno je sodelovati pri zaslužku.