Robert, kakšno je bilo prvo druženje s srednjo skakalnico s skoki 92,5, 84,5 in 93,5 metra?

Zaradi vožnje v kombiju so bile noge še malo trde. Prvi in tretji skok sta bila solidna. Pred drugim mi je nekdo zaprl pogled na semafor, bil sem malo zbegan, saj mi je trener Janus zamahnil, ko sem še lezel na zaletno klop, zato vse skupaj ni imelo nobenega smisla. Počasi grem naprej. Ker sem vnaprej uvrščen na tekmo, imam do tekme še en trening, na katerem bom skušal dvigniti kakovost skokov, nato pa grem v spopad na tekmi.

Ali bi bilo bolje, če bi dopotovali dan prej in trenirali že prvi dan, ko je bil najboljši Norvežan Anders Bardal?

Ne. Super je bilo, ker smo bili doma, saj smo imeli en dan več zase in trening telesne moči. Doma si z družino sproščen, bolj se spočiješ kot na samem prizorišču, kjer si že v tekmovalnem ritmu. Do tekme v soboto imamo dovolj časa, da se navadim na tukajšnje razmere.

Strokovnjaki pravijo, da je srednja skakalnica drugačna od drugih.

Nalet je položen, zato pritiski v radiusu na noge niso takšni kot običajno. Za nameček je še odskočna miza zelo dolga, zato moraš biti zelo potrpežljiv do roba mize, da aktiviraš vso moč.

Od katere tekme pričakujete več?

Od obeh enako. Na olimpijskih igrah sem bil celo boljši na srednji kot na veliki skakalnici. Obe bosta težki, naporni in stresni, saj je konkurenca zelo huda.

Če odštejemo polete, še nimate kolajne s svetovnega prvenstva.

Kolajna je eden izmed ciljev. Za odličje moraš imeti svoj dan, da narediš dva vrhunska skoka. Vsaka napaka je kaznovana. V Oberstdorfu sem naredil napako za dva milimetra, pa sem bil na koncu osmi.

Še nikoli niste prišli na svetovno prvenstvo s takšno popotnico uspehov.

Velika pričakovanja me ne ganejo. Skačem predvsem zase in ne za širšo publiko. To je razmišljanje, s katerim si olajšam nastop. Druga stvar je, kar pričakujem sam od sebe. Čeprav so izidi v letošnji sezono izjemni, je treba biti realen. Ne moreš pričakovati, da boš z lahkoto priletel med najboljše tri. Najprej je treba narediti dva tehnično popolna skoka. Lahko narediš dva odlična skoka, a so še vedno trije boljši od tebe. Konkurenca bo zgoščena, z napako nimaš nobene možnosti za vrh.

Na skakalnico v Predazzu imate lepe spomine, saj ste bili na prvenstvu tukaj pred desetimi leti šesti na veliki napravi.

Čeprav profil ni najnovejši, mi je objekt zelo všeč. Je nekaj posebnega. Krivulja leta je malo višje, torej drugačna, torej pisana na kožo izkušenim tekmovalcem. Vsaka napaka bo kaznovana. Tukaj sem vedno dobro skakal, tako poleti na pripravah kot tudi pozimi. Izjema je bila lanska tekma, ko sem dvakrat skočil v rože – načrt je bil, da napadem stopničke, ker je bila to zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom v poletih. Dogovor s psihologom je bil, da narediva preizkus, a sem pač pogorel.

Zlasti za moštveno tekmo je Slovenija med favoriti.

Na vseh tekmah imamo enake možnosti za kolajno. Štiri ekipe bodo zgoščene v enem metru. Enako bo med posamezniki. Z dvema super skokoma si zraven. Lahko smo četrti, med posamezniki zunaj deseterice, vse se mora poklopiti. jo