Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je včeraj sporočil, da so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov ovadili 50-letnega direktorja ljubljanske družbe. Po naših neuradnih podatkih gre za nekdanjega lastnika in prvega moža propadlega Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Borisa Dolamiča. Ta kljub vloženi ovadbi vse do morebitne pravnomočne obtožnice ostaja stečajni upravitelj, ki trenutno vodi štirinajst stečajev.

O Dolamičevem izčrpavanju GPG, ki je v stečaju že od marca leta 2011, in z družbo povezanih podjetij mediji poročamo že leta, iz pojasnila NPU pa izhaja, da vložena ovadba temelji na zgolj enem primeru Dolamičevega domnevno spornega ravnanja na čelu GPG. Iz skopih podatkov v sporočilu je mogoče sklepati, da gre za posel med družbo GPG in podjetjem Via Media v lasti Roberta Držana, katerega zastopnica je bila med drugim nekdanja predsednica nadzornega sveta GPG in Dolamičeva življenjska sopotnica Darja Erceg. Da je tudi ta stečajna upraviteljica, ki trenutno vodi 18 stečajev, je vsaj z vidika upnikov propadlih podjetij, nad katerimi bdita Dolamič in Ercegova, zagotovo svojevrstna ironija.

Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, izhaja, da je družba GPG novembra leta 2010 terjatev do podjetja Lokainvest v višini 2,09 milijona evrov spremenila v posojilo, zgolj nekaj dni kasneje pa to posojilo, zavarovano s hipoteko na nepremičninah v Ljubljani, kot terjatev odstopila podjetju Via Media. Pogodba med GPG in Via Medio o odstopu terjatve, ki je v plačilo zapadla aprila 2011, naj bi bila podpisana pod spornimi pogoji. V pogodbi tako ni nič o obrestih za posojilo, poleg tega pa je šel GPG podjetju Via Media še dodatno na roko. Via Media je bila namreč GPG dolžna poravnati zgolj 80 odstotkov kupnine oziroma skoraj 419.000 evrov manj, kot je znašala terjatev, in sicer pod pogojem, da Lokainvest podjetju Via Media terjatev poravna z več kot 30-dnevno zamudo. Poleg tega je lahko Via Media kupnino poravnala v treh delih, in sicer po deset odstotkov do 1. junija 2011 in do 31. decembra 2011, preostalih 60 odstotkov pa do 15. maja lani. GPG je aprila 2011, torej preden je Via Medii potekel prvi rok za plačilo kupnine, končal v stečaju. Iz dokumentov izhaja, da junija 2011 dolg do GPG še vedno ni bil poravnan, direktor Držan pa je finančnici GPG hkrati pojasnjeval, da je terjatev GPG do Via Medie z uvedbo stečaja GPG prenehala, saj da ima Via Media do GPG prav tako več terjatev.

GPG je z Via Medio začel poslovati februarja 2010, ko je Via Media začela odkupovati terjatve GPG do poslovnih partnerjev. Od aprila 2010 je Via Media GPG izstavljala mesečne račune v višini 20.000 evrov, na podlagi katerih je zaračunavala nadomestila zaradi »nezmožnosti opravljanja dejavnosti«. Če dolžniki terjatev niso plačali v dogovorjenem roku, je namreč zaračunavala zamudne obresti v višini 0,7 odstotka na dan. Od marca do novembra 2010 je GPG tako nakazal Vii Medii skupno 146.000 evrov, v letu 2011 pa še 820.000 evrov. Medtem ko so obveznosti GPG do preostalih upnikov naraščale, je bila Via media v letu pred stečajem v celoti poplačana.