Oblasti v BiH so namreč pred dnevni pri kontroli uvoza mleka dveh slovenskih proizvajalcev - Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga - zaznale povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnile. Poleg pošiljk slovenskega mleka so ustavile tudi uvoz pošiljk mleka iz Srbije, Madžarske in Nemčije.

Da je slovensko mleko negativno na aflatoksin, je sicer pokazal tudi notranji nadzor, ki ga izvajajo v Ljubljanskih mlekarnah in kranjski kmetijski zadrugi Sloga.

Pri Ljubljanskih mlekarnah je šlo za mleko blagovne znamke Alpsko mleko omega 3 z vsebnostjo 1,6 odstotka mlečnih maščob. Proizvedli so ga 28. januarja, uporabno pa je do 30. marca, je v torek povedal v.d. generalnega direktorja uprave za varno hrano Jernej Drofenik in dodal, da je šlo za razmeroma majhno količino, in sicer 240 litrov.

Kmetijska zadruga Sloga v BiH medtem izvaža surovo mleko. Podatki kažejo, da so 11. februarja tja prepeljali tri cisterne v skupni količini nekaj več kot 78.000 litrov. Sloga sama na trg v Sloveniji ne daje mleka, mleko samo zbira in ga vozi pretežno v Italijo, določen del pa tudi v mlekarne v BiH.

Beograjski laboratorij ni akreditiran za testiranje

Za pristojni urad v BiH je analize mleka, ki so pokazale na povišano vsebnost aflatoksina v mleku Ljubljanskih mlekarn in zadruge Sloga, izvedel laboratorij v Beogradu. Po Drofenikovih pojasnilih beograjski laboratorij za to ni akreditiran, kar pa ni nujno, da je rezultat nepravilen.

Ljubljanske mlekarne so od 23. januarja do 16. februarja v skladu z notranjimi pravili nadzora izvedle več kot 30 kontrol mleka različnih mlečnih prog. Vse so bile negativne na aflatoksine, nato pa so za "sporno mleko" izvedli še naknadno kontrolo, ki je prav tako pokazala, da je negativno na aflatoksin.

Pri kmetijski zadrugi Sloga, pri kateri gre izključno za mleko slovenske proizvodnje, je bil postopek notranje kontrole podoben. Pri njih naknadne kontrole niso mogli izvesti, ker tega mleka ni več. Je pa Sloga mleko izvažala tudi v Italijo, od koder niso poročali o povišanih vrednostih aflatoksina.

Uprava za varno hrano se je odločila, da bo vseeno izvedla vzporedno vzorčenje.