Kosti so našli v plasti gline ob sotočju rek v bližini vasi Verkhny Kurp na Kavkazu. Najverjetneje pripadajo južnemu mamutu (mammuthus meridionalis), vrsti, ki je v Evropi in srednji Aziji živela pred 2,7 do 0,7 milijoni let.

Najdišče so odkrili potem, ko se je del rečnega brega odlomil, nekateri ostanki pa so zahvaljujoč glini zelo dobro ohranjeni. »Zelo verjetno je, da tu ne leži le eno okostje, ampak smo odkrili celo pokopališče,« je povedal raziskovalec Viktor Kotlyarov. Dodal je, da domačini govorijo zgodbe o tem, da so v preteklosti tam že našli ogromne kosti. Med njimi naj bi bila rebra, zobje in vretenca. »Nekateri vaščani imajo doma vretenca, ki so jih našli tu. Uporabljajo jih kot stole.«

Južni mamuti so zrasli do štiri metre v višino. Bili so ena večjih vrst, ki je kadarkoli živela na našem planetu. Ni pa znano, ali so imeli tako mogočno dlako kot njihovi severni bratranci.

Skoraj popolno okostje te vrste mamuta so pred tem odkrili v Italiji in je zdaj razstavljeno v pariškem muzeju naravne zgodovine. Raziskovalci pa so našli še šest drugih nepopolnih okostij južnega mamuta, od tega tri v Rusiji, dve v Italiji in enega v Srbiji.