V Klovićevih dvorih so že januarja napovedali, da bo retrospektiva 56 slik in skulptur, ki zajema vsa obdobja Picassovega umetniškega ustvarjanja, na ogled od 14. februarja. Nato pa so se vmes že pojavila ugibanja, da razstave sploh ne bo. Razlog naj bi bili visoki stroški organizacije po svetu potujoče prestižne razstave. V torek so organizatorji poudarili, da so v Parizu že začeli Picassova dela pripravljati za pot na Hrvaško.

"Vse bombastične in fantomske napovedi, da razstave ne bo, so zavrnjene," je v torek poudaril zagrebški župan Milan Bandić. Mesto Zagreb in hrvaško ministrstvo za kulturo sta prispevala po 250.000 kun (33.300 evrov) za stroške razstave, ki so zaenkrat ocenjeni na približno devet milijonov kun (1,2 milijona evrov).

Sicer pa je razstava zavarovana za 670 milijonov evrov. Picassova retrospektiva obsega vsa obdobja njegovega umetniškega ustvarjanja - od modre, rožnate, kubistične in klasične faze do tistih del, ki vsebujejo elemente primitivističnega in ekspresionističnega slikarstva.

Dela za razstavo je izbrala direktorica pariškega muzeja Anne Baldassari, ki je bila leta 2004 tudi kustosinja zagrebške postavitve Picassovih del z naslovom Dora Maar in Picasso - pogled z dotiki.

Ob letošnji razstavi bodo predvajali tudi dokumentarni film, ki bo skupaj z več kot 40 fotografijami pripovedoval o Picassovem življenju, so napovedali v Klovićevih dvorih. Pričakujejo, da bodo z letošnjo razstavo Picassovih del "vstopili v Evropo", saj bodo umetnine španskega mojstra na ogled predvidoma do 7. julija ali teden dni po načrtovanem vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

V Klovićevih dvorih se nadejajo, da si bo razstavo ogledalo med 80.000 in 100.000 obiskovalcev. Takšen je bil namreč obisk Picassove razstave pred osmimi leti. Napovedali so, da bodo 7. marca začeli z oglaševanjem ter da bodo plakate z napovedjo razstave izobesili tudi v Sloveniji, BiH in Srbiji. Zaenkrat predvidevajo, da bodo vstopnice za odrasle obiskovalce stale okoli deset evrov, medtem ko še pripravljajo pakete za skupinske obiske in razmišljajo o cenah vstopnic za otroke.

Zagrebška razstava je skorajda ekskluzivna, saj bodo Picassova dela vrnili v pariški nacionalni muzej takoj, ko bodo tam zaključili s prenovitvenimi deli. Pozneje v razstavo vključenih Picassovih del ne nameravajo več razstavljali po svetu.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v tem kraju priredil po dve do tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.