S sinočnjim porazom romunske Constante doma proti Kielu s 25:28 (11:16) v desetem (zadnjem) krogu skupine B v ligi prvakov so največ pridobili rokometaši Celja Pivovarne Laško. Celjani si namreč lahko proti Sävehofu na Švedskem (danes ob 19. uri) v boju za končno četrto mesto v skupini in napredovanje v osmino finala privoščijo tudi luksuz – poraz, ki pa vseeno le ne sme biti previsok.

Najpomembneje je, da Celjani (včeraj so z avtobusom odpotovali do Budimpešte, nato pa z letalom proti Švedski) o svoji usodi odločajo sami. Constanta je ligo prvakov končala s štirimi točkami, kolikor jih ima pred zadnjo tekmo tudi Sävehof, slovenski podprvaki pa šest. Glede na izid prve tekme oktobra lani v Zlatorogu (31:25) Celjanom poleg zmage za napredovanje v osmino finala zadostuje že remi v Göteborgu, a prav tako lahko tudi izgubijo. In to celo z razliko do petih zadetkov, morebiti pa tudi s šestimi, če jih dosežejo več kot 25.

»Če bi slučajno kalkulirali, bi se nam to utegnilo maščevati. Igranje na rezultat, na minimalen poraz, se lahko hitro obrne in na koncu ostaneš brez vsega. Zato bomo na Švedskem igrali na zmago, takšno priložnost, kot je osmina finala lige prvakov, pa moramo zgrabiti z obema rokama. Napredovanje med šestnajst najboljših klubov v Evropi si tudi zaslužimo, saj smo kljub mlademu kadru pokazali dobre predstave v Evropi,« ocenjuje igralec celjskega kluba Sebastian Skube. Na prvi tekmi lani v Zlatorogu je Skube proti Sävehofu dosegel šest zadetkov in je bil za Gašperjem Margučem (9) in Borutom Mačkovškom (7) tretji strelec ekipe.

Šest zadetkov je tudi letošnji evropski rekord 25-letnega Skubeta, ki se je na dosedanjih devetih tekmah 23-krat vpisal med strelce, njegova strelska statistika pa je ostala prazna le na sobotni domači tekmi proti Constanti. Najučinkovitejši igralec pivovarjev v letošnji ligi prvakov je Gašper Marguč, po devetih krogih s 56 zadetki drugi strelec (pred njim je samo Hans Lindberg iz Hamburga z 61 goli) najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja: »Naša obramba deluje na visoki ravni, medtem ko napad še precej šepa. A že v Celju smo dokazali, da smo boljši od Sävehofa, zdaj moramo to potrditi še v Göteborgu. Na Švedsko gremo po zmago, čeprav je Sävehof doma dokaj neugoden nasprotnik.«

Le štiri dni po lanskem porazu v Zlatorogu so trikratni zaporedni švedski prvaki (skupaj pet lovorik) v domači dvorani Scandinavium premagali Atletico Madrid s 35:30, kar mora biti dovolj veliko opozorilo tudi za igralce Celja Pivovarne Laško. Na dosedanjih treh medsebojnih tekmah je slovenski klub trikrat zmagal (lani in dvakrat v sezoni 2005/06 – doma s 34:19 in v gosteh s 33:26). Pred obračunom s klubom, ki je med sezono prodal glavnega zvezdnika Fredrika Larssona (odšel je v nemški Gummersbach) in ki ima v svojih vrstah le enega tujca (21-letnega Norvežana Kenta Robina Tönnesena na položaju desnega zunanjega igralca), celjski trener Vladan Matić pravi: »Sävehof je ekipa, pri kateri ne veš, kaj lahko v določenem trenutku pričakuješ od nje. Igralci imajo drugačno miselnost in dojemanje športa kot mi. Oni v igri uživajo, ni pritiskov, in če jim bomo dovolili, da se razigrajo, bomo imeli velike težave. V igri na postavljeno obrambo smo močnejši od Sävehofa, ki pa je hitrejši od nas.«